Home

VESTI

Dubioza kolektiv na T-Mobile INmusic festivalu

No Comments Najave

Dubioza kolektivDubioza kolektiv je poznat po uspešnoj mešavini reggea, duba, etna i rocka. Dosada su izdali ukupno tri studijska albuma i jedan EP, a novi studijski materijal naziva „5 do 12“ najavljen je za april.

 

Nastupali su na poznatim evropskim festivalima kao što su Sziget, Exit i Eurosonic, dva puta bili nominirani za MTV Europe Music Awards (EMA) u kategoriji Best Adria Act, a ove su godine bili posebni gosti Berlinskog filmskog festivala. Nadolazeći četvrti studijski album će predstaviti na Turborg stageu T-Mobile INmusic festivala.

 

Biografija

Dubiozu su 2003. godine osnovali bivši članovi sastava Gluho doba Against Def Age (Zenica): Adis Zvekić, Almir Hasanbegović te Ornamenata (Sarajevo): Brano Jakubović i Vedran Mujagić. Kasnije su se sastavu pridružili gitarista Armin Bušatlić, bubnjar Senad Šuta te perkusionista Orhan Oha Maslo.

 
 
{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=zfLIXCc_6cw&feature|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 
 

Album prvenac, nazvan jednostavno „Dubioza kolektiv“ objavljuju 2004. godine, kada objavljuju i EP „Open Wide“, na kojem gostuju dub muzičar Benjamin Zephaniah te Mush Khan iz pakistansko-britanskog sastava Fun-da-mental. Usledili su „Dubnamite“ iz 2006. godine koji donosi gostovanja sastava Defence i francuskog umetnika Nikölla te „Firma Ilegal“ iz 2008., prvi album Dubioze na bosanskohercegovačkom jeziku. Nakon sjajno prihvaćenog trećeg albuma i odsviranih stotinu koncerata u 2008./09., Dubioza kolektiv se odlučuje za snimanje još jednog albuma na bosanskohercegovačkom jeziku.

 

Album "5 do 12", četvrti je studijski album grupe Dubioza kolektiv, sniman u Sarajevu pod producentskom palicom Brane Jakubovića, a donosi gostovanja frontmana Plavog orkestra Saše Lošića – Loše te makedonskog benda Superhiks. Album će od 12. aprila biti dostupan za besplatan download na službenoj web stranici Dubioze (dubioza.org), a tokom maja će se naći i na policama CD shopova.

Dosad su nastupali na mnogim festivalima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, Italiji, Holandiji i drugdje, a trenutno su na evropskoj turneji. U sklopu T-Mobile INmusic festivala nastupit će na Tuborg stageu.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=bkctOPUI8Fw&feature|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 

 

 

Diskografija / Studijski albumi

2004. „Dubioza kolektiv“
2006. „Dubnamite“
2008. „Firma Ilegal“
2010. "5 do 12"

Izvor:
T-Mobile INmusic festival