Home

VESTI

Dilan 6. juna u Beogradskoj areni

No Comments Najave

Bob Dilan Američki muzičar dolazi u srpsku prestonicu u okviru turneje koju je započeo još u junu 1988. godine i do sada održao više od 2.100 koncerata

Jedan od najvećih rokenrol umetnika svih vremena Bob Dilan održaće koncert u nedelju, 6. juna u Beogradskoj areni, kao što je „Politika” najavila pre tri meseca.

Karte za koncert legendarnog muzičara biće u prodaji od ponedeljka, 12. aprila od 9 časova, a cene ulaznica biće poznate za tri dana. Kako su saopštili organizatori, Avalon produkcija i Arena Beograd, trudiće se da karte budu što jeftinije, kako bi ovdašnja publika mogla da isprati što više junskih koncerata (Elton, Džon, Erik Klepton…).

 

Dva dana pre Beograda Dilan će nastupiti i u Skoplju. A sve to u okviru turneje „Never Ending”, koju je započeo još u junu 1988. godine i do sada održao više od 2.100 koncerata.

Američki muzičar će u Areni nastupiti sa pratećim bendom koji čine gitaristi Stu Kimbal i Čarli Sekston, basista Toni Garnijer, bubnjar Džordž Reseli i mulitinstrumentalista Doni Heron.

 

 Karte za koncert u prodaju od 12. aprila

Karte za koncert u prodaju od 12. aprila

 

 

„Ovo je najbolji bend sa kojim sam ikad svirao. Kada sviraš stotinu koncerata, znaš tačno šta možeš, a šta ne. Muzičari u mom bendu mogu da otpraše bilo šta, pa čak i da me iznenade”, rekao je Dilan nedavno za magazin „Rolingstoun”.

Čuveni američki muzičar vraća se u srpsku prestonicu posle 19 godina. Dilan je, podsetimo, nastupio 11. juna 1991. godine na stadionu „Galenike” u Zemunu.

Bob Dilan je rođen 1941. godine u gradiću Dulut u Minesoti, a sa 20 godina seli se u Njujork kako bi započeo muzičku karijeru. Najpre je nastupao po lokalnim klubovima gde su ga otkrili menadžeri kuće Kolumbija. Već naredne 1962. godine Dilan objavljuje svoj debi album. Već sa drugom pločom „The Freewheelin’ Bob Dylan” i čuvenom pesmom „Blowin’ in the Wind” muzičar stiče kultni status.

Za više od četiri decenije Dilan je objavio 34 studijska albuma, 54 singla, 13 koncertnih i 14 kompilacijskih izdanja, a autor je nekih od najvećih rok klasika – „Like a Rolling Stone”, „Knockin’ on a Heaven’s Door”, „Forever Young”, „Hurricane”… Iza njega su i 11 Gremi priznanja, Oskar, a jedini je muzičar koji je ovenčan Pulicerovom nagradom.

Dilan je 10. februara na poziv Baraka Obame nastupio u Beloj kući, a potom ga je američki predsednik odlikovao nacionalnom medaljom za umetnost i humanost, nazvavši ga „ikonom buntovne omladine”, međutim, legendarni muzičar se nije ni pojavio na ceremoniji.

Prošle godine objavio je album „Together Through Life” koji se našao na prvim mestima američke i britanske top liste, a potom i ploču „Christmas in the Heart”, čiji je prihod poklonio humanitarnim organizacijama i Svetskom programu za hranu UN.

Pre skoro pet godina čuveni reditelj Martin Skorseze, opčinjen ličnošću i delom američkog kantautora i muzičara, snimio je biografski film „No Direction Home” iz koga se pamti Dilanova izjava: „Za mene ne postoji crno i belo, levo i desno. Postoji samo gore i dole, a dole je blizu zemlje. Pokušavam da idem gore, ne želeći da razmišljam o nečem tako trivijalnom kao što je politika.”


Izvor:

Politika online