Home

VESTI

Detroitska legenda Carl Craig u klubu Tube

No Comments Najave

Carl CraigLegendarni Carl Craig, vizionar elektronske muzike i ikona Detroit tehna, nastupiće u petak u klubu “Tube”. Carl, koji se opisuje i kao inovator džeza u tehnu, u istoriju Detroita ušao je sarađujući sa Derrick Mayom i Juan Atkinsom, začetnicima te scene.

Karte za nastup Craig-a, koga kritičari ocenjuju kao najzrelijeg andergarund umetnika današnjice na polju elektronske muzike, će koštati popularnih 500 dinara.

 

Status legende zacementirao je i osnivanjem Detroit Electronic Music Festivala (DEMF), kao i nominacijom za Grammy nagradu za remix numere "Like a Child" od Junior Boysa. Prošle godine obeležio je dve decenije postojanja etikete “Planet E”, koju vodi zajedno sa svojom porodicom.

 

 

 Carl Craig

Carl Craig

 

Moj lični uspeh sudim po tome koliko emocija mogu da izvučem od neke numere kad je odslušam deset godina kasnije. Želeo sam da pravim klasičnu muziku, koja će biti neprolazna. Ako sada pustim neku moju staru stvar i ako to u meni probudi isti osećaj koji sam imao kad sam je stvarao, to je onda definitvno uspeh – kaže Carl.

Zahvaljujući uklapanju avangardnih pravaca u svoju muziku, po mišljenju kritičara, Carl Craig konstantno unapređujuje tehno već dve decenije, a njegova izdanja i remiksi postali su deo savremene plesne antologije.

 

 

 Carl Craig

Carl Craig

 

U rodnom Detroitu na prvom izdanju, sada već svetski čuvenog DEMF-a, prve godine okupio je i ujedinio veliki broj suprotstavljenih muzičara, političara, institucija i privukao više od milion posetilaca iz celog sveta.

Inače, istoriju Detroita počeo je da stvara kada je sa Mayom i Atkinsom sarađivao na klasiku "Strings of Life", s kojim ova scena na velika vrata ulazi u Evropu. Posle toga je više puta izdavao pod pseudonimima Psyche, 69, Paper Clip People i Innerzone Orchestra, pod kojima je eksperimenitasao sa jazzom, funkom, drumm & bassom, ali i napravio nekoliko klupskih hitova početkom devedesetih kao što su “Throw", "The climax" i "The floor".

 

 

 Carl Craig

Carl Craig

 

Radio je remikse za Tori Amos, Inner City, Ron Trent, La Funk Mob, Incognito, a srađivao je i sa LCD Soundsytem, Hot Chip, Friendly Fires, Theo Parrish, Goldfrapp, Yello, kao i sa svojim uzorom Herbie Hancockom.

Domaća podrška su Dušan Kačarević i Marko Milosavljević, a karte se mogu u petak kupiti na vratima kluba po ceni od 500 dinara. Dan kasnije za di džej pultom će biti Pookie, koji će uz besplatan ulaz predstaviti svoj izbor kućne muzike.