Home

VESTI

“Ame”: Nemački deep house sa zvukom Detroita u klubu “Tube”

No Comments Najave

"Ame”: Nemački deep house sa zvukom Detroita u klubu "Tube"Kristian Ber, polovina nemačke dip haus atrakcije sa zvukom Detriota “Ame“, nastupiće u petak sa svojim lajv setom u beogradskom klubu “Tjub“.

 

“Ame” su veću popularnost stekli hitom “Rej“, a očekuje se da Ber, koji se posle nezaboravnog nastupa 2009. godine u “Tjubu” praktično vraća na mesto zločina, opet režira ludu žurku.

 

Dvojac “Ame” osim Kristiana Bera čini i Frank Wiedemann, a stručnjaci ih opisuju kao nekoga ko je pomerio standarde dip hausa i praktično opet oživeo ovaj pravac.

 

Reč “Ame“ na francuskom znači duša, a njihova “muzika sa dušom”, kako sami nazivaju svoje trake, spaja dip-tek-haus elemente sa uticajem Detroita. Na mene su uticaj imali tradicionalni haus iz Njujorka, ali i scene Čikaga i Detroita. Tu mislim na Carl Craig-a, Juan Atkinsa, Robert Hood-a, kao i etiketu “Underground Resistance”.

 

 

 "Ame”: Nemački deep house sa zvukom Detroita u klubu "Tube"

Kristian Ber

 

 
Takođe, volim i staru američku garažnu muziku, ali i nemačke umetnike “Basic Channel” i rani rad Majka Inka, koji predstavlja duh starog minimala – kaže Kristian, koji inače živi u Karlsrueu gde ima i prodavnicu ploča.

“Ame” imaju veliki broj izdanja za berlinski lejbl “Sonar Kollektiv” i mrežu osnovanu od strane “Jazzanove” koja čini skup producenata, muzičara, DJ-eva, grafičkih dizajnera i promotera. Posle su osnovali i svoju etiketu “Innervisions”, a iako im je “Rej“ najpoznatija numera, Kristian kaže da im je ”Nia” omiljena.

 

 

 "Ame”: Nemački deep house sa zvukom Detroita u klubu "Tube"

Kristian Ber

 

 

Zaista veoma volimo Detroit tehno, tako da bih stvar “Rej“ opisao kao nešto što je urađeno pod jakim uticajem ovog zvuka. Ipak, Frenku i meni je omiljena traka “Nia“, jer smo se tu nekako muzički upoznali. Na kraju krajeva, mi smo srećni sa svime što radimo, jer iako nam treba dosta vremena da završimo našu produkciju, mi ne požurujemo našu muziku – kaže Ber.

Svoj set će uz Kristiana Bera vernim “tjubersima“ predstaviti i jedan od rezidenata kluba Tijana T. Cena karte do 00.30 sati je 150, dok će kasnije koštati 300 dinara. Dan kasnije za di džej pultom će biti Oysha i Dave Floyd, a ulaz je slobodan.