Home

VESTI

Aleksandar Simić na Supernatural festivalu

No Comments Najave

Aleksandar Simić na Supernatural festivalu

Jedna od glavnih zvezda ovogodišnjeg Supernatural festivala koji će biti održan 23. aprila 2011. u Botaničkoj bašti biće naš čuveni kompozitor klasične muzike Aleksandar Simić sa svojim ansamblom Serafimi.

Sa stotinama napisanih kompozicija, izvođenjima u gotovo svakoj zemlji za koju ste mogli da čujete i referencama poput velikih jubileja koji su obeležavani njegovom muzikom, Aleksandar Simić svakako spada među najistaknutije umetnike poreklom sa naših prostora.

U najprestižnijim časopisima opisuju ga kao nekog ko je po porudžbini Vatikana komponovao misu Solemnior povodom obeležavanja 950 godina razdvajanja istočne i zapadne crkve.

U Rusiji ga znaju kao kompozitora Portreta maršala Žukova, kojim je obeleženo 50 godina pobede nad fašizmom i autora Uspavanke za malog Isusa, kojom je u petnaest zemalja, od Moskve, preko Rima do Londona, zvanično obeleženo 2.000 godina hrišćanstva. Da ne govorimo o tome da je njegovim kompozicijama obeleženo 250 godina od rođenja Getea i 70 godina od smrti Jesenjina.

Sa svojim ansamblom Serafimi godinama priređuje izvandredne muzičke spektakle koji objedinjuju veliki broj izvođača u igri zvuka, slike i fantastičnih scenografija.

Pored muzike, važan deo Aleksandrovog života čine i njegov društveni i humanitarni angažman.

Već godinama je portparol i aktivista humanitarnog fonda Svetlost, koji je u Srbiji poveo kampanje poput Sigurne ženske kuće ili Nacionalne kampanje za pomoć slepima Srbije.
 

 

 Aleksandar Simić

Aleksandar Simić

 

U decembru 2009. godine, pokrenuo je i projekat Note iz Srca, kao kampanju za besplatne kulturne sadržaje posvećene starima, siromašnima i hendikepiranima.

Veoma je značajan i njegov doprinos međureligijskom dijalogu na internacionalnom nivou i kroz veliki niz inicijativa tokom više od petneast godina. Aktivni je član fondacije Pave the Way iz Njujorka i organizacije East-West Bridge sa sedištem u Beogradu.

 

 Supernatural festival

Supernatural festival

 

Supernatural festival, multimedijalni događaj koji slavi Dan planete Zemlje donosi mnogo noviteta na novoj lokaciji, ali ostaje veran osnovnoj ideji – očuvanju životne sredine. Posetioci će imati priliku da uživaju u prirodi, organskoj hrani, zabavnim radionicama, zanimljivim predavanjima, dobrom druženju i “easy listening” muzici.

Među izvođačima biće hrvatski šansonjer Ibrica Jusić i poznati italijanski džez muzičar, producent i gitarista Nikola Konte, koji će nastupiti sa svojim šestočlanim bendom Jazz Combo!

Na Zelenoj pijaci biće promovisani organski autohtoni proizvodi iz Srbije. Biće tu Snežana Jandrlić, borac za organsku i zdravu Srbiju i međunarodni pokret Slow Food, koji promoviše zaštitu biodiverziteta u lancu ishrane, kao i mnogi drugi.

Karte u predprodaji za festival mogu da se nabave od 28. marta u Kulturnom Centru Parobrod (Kapetan Misina 6) i na biletarnici Botaničke bašte po ceni od 500 dinara. Broj karata je ograničen! U prodaji je samo 2.000 ulaznica!