Home

VESTI

Akademija i StudioB Vam predstavljaju

No Comments Najave

Akademija i StudioB Vam predstavljajuBez obzira na uslove opšte recesije i krize koja je mnogima savršen alibi da se “zavrne slavina” ili “stegne kaiš”, ova godina ponudila je nekoliko novih imena, zanimljivih albuma pa čak i eksperimenata koji su redom pronašli svoje mesto na Diskomeru Studija B.

 

Kao i mnogo puta do sada, nasuprot svemu što nas okružuje, domaći izvođači ofanzivnije istupaju. Naviknuti na nemaštinu, krizno vreme koriste za svoje hiperaktivno stvaralaštvo.

Moramo priznati da se i medijska slika umnogočemu promenila. Uz radijske muzičke emisije Studija B, B92 i popboks.com stao je i MTV promenivši nekadašnje principe, ustupajući dobar deo programa afirmisanim i manje poznatim domaćim izvođačima. Pored toga, sa emitovanjem je počela i televizijska top lista “Jelen Top 10” nezavisne produkcijske kuće Letter & Sun. Sve to mogu biti dobri pokazatelji da se neke stvari u ponudi i potražnji domaćeg rokenrola menjaju.

U susret proslavi 40. godina postojanja Studija B, emisija Diskomer (autora Slobodana Konjovića) koja takođe slavi približno toliko, nastavlja sa istraživačkim poduhvatima pronalazeći potpuno nepoznate, zanimljive muzičare koje ovih dana intezivno promoviše.

 

Akademija i StudioB Vam predstavljaju

 

H Club, The Branka… samo su neka od imena na koje ubuduće treba računati. Bendovi koji su još uvek bez zvaničnog izdanja, a do ovog trenutka su osvojili neskrivene simpatije muzičke redakcije i slušalaca radija Studio B (između ostalog promovisani kroz emisiju “Kreni” autora Uroša Milovanovića), predstaviće se u nastavku serijala “Pravo sa Diskomera…”.

Prošlogodišnji koncert predstavio je izvođače koji su u međuvremenu objavili svoje debi albume (Sajsi i S.A.R.S.) dok će neki, do sada zastupljeni u ovom serijalu, to tek učiniti do kraja godine (sevdahBABY). Uz bezrezervnu podršku kluba Akademija u petak 13. novembra predstaviće se sastav provokativnog naziva koji dolazi iz sveta andergraund rokenrola i višečlani bend koji je već stekao reputaciju gradskog (bazično) elektro pop fenomena.   

 

IZDRŽI RIBICE
Zahvaljujući neverovatnim okolnostima, javnost do sada nije videla bend Izdrži ribice uživo, iako je nastup bio najavljivan više puta. Da su vremenske, gradske i horoskopske prilike bile blaže, Beograđani bi imali priliku da vide ko stoji iza pevljivog hita “Proleće”. Reč je o petočlanoj grupi iskusnih muzičara koje domaća javnost već poznaje, a koji su svoj zvuk (i nastup) obogatili šarmantnim ženskim vokalom. U ovom sastavu postoje od kraja 2008. godine. Živopisna skupina priprema materijal za svoje prvo izdanje, a reč je o svojevrsnoj mešavini zvukova poskakujućeg sintisajzera i “izgrebanih” gitara. Za one koji traže klasifkaciju, najbolja odrednica biće elektrotrešgitarpop. Za one koji traže mračan zvuk i ozbiljnu kritiku stanja nacije i pojedinca – ovaj bend će biti noćna mora. Oni kojima CASIO zvuk (tajno ili javno) nedostaje, mogu da se obaveste o narednom pokušaju nastupa Izdrži ribice na www.myspace.com/izdrziribice, gde se može čuti “Proleće”, uz još poneki hit u najavi. Pomenuti pilot singl “Proleće” tokom juna bio je među prvih pet na domaćoj Diskomer listi Radija Studio B. Za sve dodatne informacije: izdrzi.ribice@gmail.com; Nikola 064/4040-742.

www.myspace.com/izdrziribice

 

SVI NA POD!
Ideju za nastanak benda Svi na pod! imao je Petar Rudić, shvativši da posle razilaska grupe Mravi želi i dalje da se bavi muzikom. Dok se “čvrsto jezgro” benda nije oformilo, kroz Svi na pod! je prošlo mnogo ljudi iz različitih bendova sa naše scene (Zoe Kidah, Constructa, Zoja Borovčanin, Goran Milošević…). Na koncertu u KC Grad u junu ove godine, publika je imala priliku da vidi ljude koji će ubuduće stajati ispred imena Svi na pod!, i da čuje nove pesme koje će se pojaviti na debi albumu do kraja ove godine. Danas postavku benda čine mladi i novi ljudi: Bojana Vunturišević (vokal), Sale Ivanović (vokal), Petar Rudić (lap top-matrice), Ivan Mihajlović (bass), Ivan Mirković (gitara), Nebojša Zulfikarpašić (gitara), Jamal Al Kiswani (saksofon) i Goran Savić (bubnjevi). Žanr kojim se ovaj bend može okarakterisati ni u kom slučaju ne može da bude jednobrazan. Alternativni pop, nikako samo pop, fankoidni rok, vešto poigravanje sa regeom sa diskretnim uplivima elektronike, plesna forma (muzika za đusku i disko)… Ovim rečima se ukratko može opisati zvuk koji donose ovi ljudi. Svi na pod! se oslanjaju da brojne reference iz domaće tradicije: Šarlo Akrobata, Idoli, Vještice, Bebi Dol, Darkwood Dub… Uprkos tome, oni uspevaju da se nametnu orginalnošću i uspevaju da na našu scenu donesu nešto što nam je dugo nedostajalo. Njihov živi nastup je ispraćen scenografijama umetničke fabrike Skills Division. Singlom “Zlato” osvojili su treće mesto godišnje liste 2008. godine. Pesmom “Iza nas”, inspirisanom hitom Bebi Dol “Mustafa” iz ranih osamdesetih prošlog veka, četiri nedelje za redom bili su No.1 domaće liste Diskomera tokom maja i juna meseca ove godine.

www.myspace.com/svinapod 

 

 

 

Klub Akademija, Rajićeva 10 (www.akademija.net – www.myspace.com/akademija)

PETAK 13.11.2009 od 23h

Pravo sa DISKOMERA,
Radio STUDIO B predstavlja:
IZDRŽI RIBICE
SVI NA POD!
Cena karte: 250 din.

www.studiob.rs