Home

VESTI

Pobednici WebFest 2009.

No Comments Lifestyle

Pobednici WebFest 2009.

Stručni žiri Web festa i internet publika proglasili su pobednike u petnaestak kategorija, a mišljenja im se ni ove godine nisu poklopila.

Najviše sajtova prijavljeno je, a i najveći broj pobednika je iz Srbije, iako je Web fest koncipiran regionalno – takmičarski deo je ograničen na projekte iz regiona i koji se obraćaju regionu (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Makedonija, pri čemu domen sajta nije bitan, pa je mogao da bude i internacionalni).

Prema glasanju žirija, najbolji informativni sajt je Blic.rs, a slede Infostud.com, koji su posetioci sajta proglasili najboljim, kao i Putovanja.info.

U oblasti kulture i umetnosti najboljim je proglašen veb magazin za popularnu kulturu Popboks.com, a slede Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org i zagrebački portal Kulturpunkt.hr, posvećen nezavisnoj sceni u Hrvatskoj. Za posetioce sajta Web festa najbolji u kategoriji kultura/umetnost je Pozorista.com.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=5WoENkmZZNk|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Najboljim edukativnim žiri je proglasio srpsko izdanje Vikipedije, a slede Vokabular.org i Metak.com, dok je publika glasala za RoditeljiPortal.com.

Žiri je najboljim zabavnim proglasio sajt Vukajlija.com, a slede B92.fm i Tracara.com, dok je za publiku najzabavniji Dodirnime.com.

Prema mišljenju žirija, najbolji blog je Dnevniklektika.com, a slede Personalmag.rs/blog i Eniax.net, dok je publika izglasala Blogoye.org/kuhinjica.

Najbolji magazin, prema odluci žirija, je Ordinacija.hr, koji je i jedini pobednički sajt izvan Srbije, a slede Vodiczaroditelje.rs i Citymagazine.rs, dok je za publiku najbolji Dominomagazin.com

Prema mišljenju žirija, najbolji vizuelni dizajn ima sajt 21rope.com, a slede Markez-models.com i Milenapavlovicbarili.rs, posvećen stogodišnjici rođenja slikarke Milene Pavlović Barili, čiji se jubilej proslavlja ove godine na zvaničnom nivou.
Proglašene su i nagrade u ostalim kategorijama, a najveća konkurencija bila je među “poslovnim” sajtovima (437), a zatim u kategorijama “informativni” (311), “zabavni” (188), “kultura/umetnost” i “edukativni” (po 172) i “najbolji vizuelni dizajn” (162).

Prijavljeno je i 111 personalnih sajtova, 108 blogova, 88 sportskih sajtova, te 78 institucionalnih, među kojima su i vladine, crkvene i sindikalne veb prezentacije.

Među takmičarskim kategorijama su i “e commerce” sajtovi (84), forumi (81), multimedijalni sajtovi (77), magazini (67), eksperimentalni (65), kao i sajtovi “e uprave” (23) i sajtovi za mobilni telefon (20) – kojih je prijavljeno najmanje.

Dodeljeno je i specijalno priznanje žirija za doprinos društvu i aktivizam, a dobio ga je sajt Kradimamu.com.

Nagrada za veb marketing pripala je projektu Pizza Blitz (Seekandhit.com)

Svaki posetilac sajta Web Festa mogao je da predloži neograničen broj regionalnih sajtova koje odlikuje dobar izgled, funkcionalnost, inovativnost, optimizovana grafika i kod, pri čemu su predlozi s neprimerenim sadržajima izuzeti iz konkurencije (pornografija, vređanje drugih, nasilje, govor mržnje, kockanje).

Sajtovi su mogli biti prijavljeni u više kategorija, dok su marketinške agencije, kao i pojedinci, mogli poslati studije slučaja veb kampanja pod uslovom da su realizovane.

Celokupni spisak dobitnika moguće je videti na sajtu festivala www.wfest.org

 

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org