Home

VESTI

Više od 15.000 potpisa za trg Milana Mladenovića

No Comments Latest

Više od 15.000 potpisa za trg Milana Mladenovića“Njegov rad i društvene aktivnosti su više nego dovoljni razlozi da buduće generacije koje budu posećivale Dom omladine dolaze na adresu Trg Milana Mladenovića 1”, navela je LDP.

Plato ispred DOB-a nema funkciju trga, a jedan njegov deo zauzima i stanica gradskog prevoza.

Pre nekoliko godina pokrenuto je potpisivanje peticije da Beograd dobije ulicu Milana Mladenovića, a akciju je organizovala grupa mladih, uglavnom studenata, koji su pozajmili štandove, a sami su finansirali štampanje plakata, letaka…

 

Mladenović je preminuo 5. novembra 1994. u 36. godini od raka.

Rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, najpre je krajem 70-ih s gitaristima Dragomirom Gagijem Mihailovićem i Milanom Stefanovićem osnovao Limunovo drvo, a potom je sa Ivanom Vdovićem Vdom, Mihailovićem i Dušanom Kojićem Kojom, kasnije liderom Discipline kičme, formirao bend Šarlo akrobata koji je učestvovao 1981. godine u snimanju manifesta beogradskog novog talasa – albuma “Paket aranžman”. Iste godine objavljen je i album “Šarla” – “Bistriji ili tuplji čovek biva kad”.

Mladenović je potom s Mihailovićem i Vdom stvorio Katarinu II, kojoj su se priključili i klavijaturistkinja Margita Magi Stefanović i basista Bojan Pečar.

 

 

 Trg Milana Mladenovica

Trg Milana Mladenovića

 

 

Mladenović je bio i među muzičarima vodećih beogradskih grupa koji su 1992. godine formirali privremeni sastav Rimtutituki, koji je snimio antiratnu pesmu “Slušaj vamo” sa ključnim refrenom “Mir, brate, mir”, u izdanju B92.

Naredne godine, 1993, EKV je snimila poslednji album “Neko nas posmatra”.

Mladenović je pred smrt snimio u Brazilu album “Angel’s Breath” (Dah anđela), u saradnji sa Mitrom Subotićem Subom, koji je preminuo 1999.

Osim Mladenovića, među živima više nisu ni Vd, Magi i Pečar.

 

 

Izvor:

Seecult.org