Home

VESTI

Umro menadžer Seks Pistolsa

No Comments Latest

Umro menadžer Seks PistolsaMalkolm Meklaren, nekadašnji menadžer pank grupe Seks pistols, umro je u 65. godini života.

Bivši partner modne kreatorke Vivijen Vestvud, kako je rekao njegov i njen sin Džozef Kor, umro je juče od agresivnog raka.

Meklarenu se stanje naglo pogoršalo. Njegov agent je izjavio da je porodica u šoku: "Bilo mu je inače dobro. To je vrlo tužan dan". Vivijen i Džozef bili su uz njega kad je umro. "Bio je originalni pank roker i revolucionisao je svet. Ja sam beskrajno ponosan njime", rekao je Džozef, takođe poznati modni kreator..

 

"U mladim danima zaljubila sam se u Malkolma. Smatrala sam da je vrlo lep i još tako mislim. Smatrala sam da je vrlo harizmatičan, poseban i talentovan", rekla je Vivijen Vestvud.

Meklaren je 1970-ih s Vivijen Vestvud u londonskom King's roudu otvorio trgovinu Let It Rock, specijalizovanu za gumenu i fetišističku, uopšte "ludu" odeću. U taj butik su svraćali mnogi, pa i grupa mladih muzičara kojoj je on dao ime Seks pistols.

 

 

Umro menadžer Seks Pistolsa

Umro menadžer Seks Pistolsa

 

 

Toj grupi s frontmenom Džonom Lajdonom (uskoro potom poznatom kao Džoni Roten) omogućio je 1976. snimanje prve ploče "Anarhija u kraljevini".
Meklaren se i sam proslavio s Pistolsima čije je antiistablišment ponašanje, gotovo nasilničko, šokiralo Britaniju, ali i revolucionisalo muzičku scenu. Haotična karijera benda mnogo duguje talentu svoga menadžera za samopromociju. Seks pistolsi su imali puno problema s vlastima i izdavačkim kućama. Saradnju su im otkazali i EMI i A&M rekords. Njihov drugi singl i prvi hit "Bože, spasi kraljicu", snimljen u godini srevrnog jubileja kraljice Elizabete II, bio je zabranjen na Bi-Bi-Siju. Raspali su se nakon turneje po SAD 1978.

Meklaren je bio menadžer i mnogim drugim grupama, među kojima i Njujork dolsima i Bau vau vau. I sam se bavio muzikom i izdao nekoliko albuma, a najpoznatiji je Dak rok iz 1983. s hitom "Dabl Dač".

Meklaren je tada napravio film o bendu, ali je izgubio sudski spor koji su zbog autorskih prava pokrenuli članovi Pistolsa.
"Bez Malkolma Meklarena britanskog panka ne bi bilo", rekao je muzički kritičar Džon Savidž. "Meklaren će sigurno nedostajati. Bio je veliki umetnik koji je promenio svet".

Sahrana još nije isplanirana, ali je on sam zaželeo da bude sahranjen na groblju Hajgejt u severnom Londonu, blizu mesta na kome je rođen.

 

 

 

 

Izvor:

Novosti