Home

VESTI

Umro Jon Lord iz “Deep Purple”-a

No Comments Latest

Umro Jon Lord iz "Deep Purple"-aEngleski roker Jon Lord, koji je osnivač grupe "Deep Purple" i koautor njihove najpoznatije pesme "Dim na vodi" (Smoke On The Water), preminuo je danas u Londonu u 71. godini od raka pankreasa, javili su britanski mediji.

Klavijaturista te hard-rok grupe je, kako je saopštio njen predstavnik za štampu, "prešao iz Tame u Svetlost". 

 

Lord je 1968. bio jedan od osnivača sastava "Deep Purple, grupe koja je među rodonačelnicima "hard-roka" i "hevi metala".

Svirao je klavijature, a na klaviru je naučio da svira sa pet godina i na njegovo stvaralaštvo uticala je i klasika – Johan Sebastjan Bah i Pjotr Iljič Čajkovski, kao i drevna engleska muzika i džez.

Posle raspada benda, 1976. godine svirao je sa grupom "Whitesnake", kao i u grupi "Paice Ashton & Lord", zajedno sa Janom Pejsom iz "Parpla".

 

 

 Jon Lord

Jon Lord

 

 
Grupa se ponovo objedinila 1984. godine i Lord je od tada bio ponovo u njenom sastavu, a 2002. godine saopštio je da namerava da se usredsredi na solo projekte.

Uglavnom se bavio komponovanjem klasične muzike.

Bez obzira na tešku bolest, nije posustajao i gubio duh, najavljujući avgusta prošle godine da će se izlečiti i vratiti se publici. U februaru ove godine lečio se u Izraelu.

Albumi grupe "Deep Purplel" prodati su u svetu u tiražu od oko 100 miliona primeraka.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=OorZcOzNcgE|width=450|height=364{/mgmediabot2} 

 Child In Time – Deep Purple

 

 

 

 

Izvor:

B92/NME