Home

VESTI

Umro džez inovator Esbjorn Svenson

No Comments Latest

 Švedski džez pijanista i kompozitor Esbjorn Svenson, jedan od pionira svetske moderne džez scene, preminuo je nakon ronilačke nesreće koja se desila blizu Stokholma 14. juna.

Svensonov menadžer Burkhard Hoper kazao je da je 44-godišnji muzičar umro u subotu, 14. juna, bez iznošenja detalja.

Švedski mediji navode da je Svenson ronio u grupi pod vođstvom instruktora, kada je iznenada nestao. Pronađen je teško povređen i prevezen je helikopterom u bolnicu, gde je umro.

Esbjorn Svenson je sa svojim sastavom „Esbjorn Svensson Trio“, osnovanim 1993. godine, definisao švedsku džez scenu i približio je mlađim generacijama kombinujući tradicionalni zvuk sa rok i elektronskom muzikom .

 

„Svenson je u muzičkom smislu bio svetlo koje je zapalilo svet džeza jer je njegov rad pomerao davno ustanovljene granice. Esbjorn je pronalazio inspiraciju i prati muziku za koju je tvrdio da se nalazi u njemu, nikada nije bio podložan trendovima“, izjavio je njegov menadžer Burkhard Hoper.

Sastav „Esbjorn Svensson Trio“, koji su još činili Dan Berglund i Magnus Ostrom, bio je prva evropska grupa koja se našla na naslovnoj strani prestižnog američkog džez magazina „Down Beat“ 2006. godine. Grupa je takođe osvojila veliki broj muzičkih nagrada kao što su „European Jazz Award“ i „BBC Jazz Award“.

Svenson, poznat po nastupima u rok salama pred mlađom publikom, nedavno je završio rad na svom novom albumu nazvanom „Lencocyte“, čiji izlazak je bio zakazan za septembar 2008. godine.

Esbjorn Svenson je ostavio veliki trag na savremenoj džez sceni, dok su mu pozitivne kritike omogućile da svoju muziku predstavi ljudima širom sveta. Među najpoznatijim albumima sastava „Esbjorn Svensson Trio“ nalaze se ostvarenja „Viaticum“ i „Tuesday Wonderland“.