Home

VESTI

U2 konačno osvojili “Glastonbury”

No Comments Latest

U2 konačno osvojili "Glastonbury"

Poznati irski rok bend U2 prvi put je 24. juna nastupio na jednom od najvećih muzičkih događaja, festivalu "Glastonbury", koji se svakog poslednjeg junskog vikenda održava u Velikoj Britaniji, a osim muzike, nastup je obeležio i manji incident.

Na početku koncerta slavnih Iraca organizatori su uklonili veliki balon koji je kružio nad publikom. Na njemu je bila ispisana poruka "I vi platite vaš porez" (U Pay Your Tax 2!), a sve je to delo protestne grupe "Art Uncut".
 

Naime, dolazak muzičara pratile su glasine o tome da članovi benda ne plaćuju porez u Irskoj, na šta ih obavezuje tamnošnji zakon. Zbog toga ih je pomenuta protestna grupa tužila. Ovim malim incidentom pokušali su skrenuti pažnju na svoj potez, ali prilično bezuspešno, prenosi BBC.

Paul Mcguinness, menadžer benda rekao je da, kada je reč o porezima, ništa nezakonito nije učinjeno, već da je reč o internacionalnom biznisu, te stoga "oni i porez plaćaju globalno".

Bend je svirao set najpoznatijih hitova, a pedeset hilajda posetilaca uživalo je u pesmama "Where The Streets Have No Name", "One", "With Or Without You" i "Beautiful Day".

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=aK3EdilzryM|width=450|height=364{/mgmediabot2}
U2 perform I Will Follow at Glastonbury 2011

 

Dorian Lynskey, novinar "Guardian-a" kazao je da je kišni nastup bio energičan i za pamćenje, kao i da je bend pokazao da može da privuče pažnju na zastrašujući način.

Nik Hasted je, u izveštaju za "Independent", dao nastupu srednju ocenu, dodajući da se frontmen Bono Vox pokazao kao neharizmatičan izvođač.

Komentarišući činjenicu da je ovo njihova prva festivalska svirka u poslednje dve decenije, Bono je rekao: "Dugo vremena nismo svirali ljudima koji nisu isljučivo naša publika, ali ovo je bilo neodoljivo, emotivno iskustvo."

 

 

U2

U2

 

Na istoj sceni (Pyramid Stage) 25. juna nastupiće Coldplay, a dan kasnije nastupom na toj bini festival će zatvoriti Beyonce. Ovo će biti njen prvi festivalski nastup, a ona je ujedno i prva žena koja nastupa na toj sceni.

 

 

 

 

Izvor:
B92