Home

VESTI

Svetski dan muzike u Beogradu

No Comments Latest

Svetski dan muzike u BeograduPovodom obeležavanja Svetskog dana muzike, 21. juna, u Beogradu će biti organizovan bogat muzički program, pod sloganom "Sva muzika svima/sa beogradskih balkona".

 

Organizatori obeležavanja Svetskog dana muzike, pozvali su sve Beograđane da 21. juna u 19.00 časova, izađu na svoje balkone i prozore, iznesu instrumente i izvedu polučasovni koncert.

 

Povodom Svetskog dana muzike, u Ustanovi kulture "Parobrod" nastupiće Gudači Svetog Đorđa, a nakon toga muziku će puštati polaznici di džej radionice "Renoviranje".

Kvartet limenih duvača Fakulteta muzičkih umetnosti i kvartet klarineta "Nevski", sviraće na terasi Kolarčeve zadužbine, na strani zgrade ka Studentskom trgu, dok će na terasi Filološkog fakulteta nastupiti vokalna grupa "Jenđe".

Simfonijski orkestar mladih Srbije održaće koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, povodom Svetskog dana muzike i povodom obeležavanja 200 godina od rođenja kompozitora Franca Lista.

Simfonijski orkestar mladih Srbije čine studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Muzičke akademije u Nišu i učenici škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Na programu koncerta, pod vođstvom dirigenta Ištvana Lajka, će biti Listov Prelidi, Koncert za klavir i orkestar i Mefisto valcer. 

 

 

 Sva muzika svima sa beogradskih balkona 2011

Svetski dan muzike

 

 

Program povodom obeležavanja Svetskog dana muzike organizuju Centar za muziku Kolarac, Turistička organizacija Beograd i Ustanova kulture Parobrod.

Praznik muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine na inicijativu francuskog Ministarstva kulture, a povodom Evropske godine muzike 1985. godine, proslava se proširila na druge države.

Svetski dan muzike u Beogradu je počeo da se proslavlja 1988. godine, a trenutno ovaj datum obeležava 110 država na pet kontinenata.

 

 

 

Izvor:

B92.net