Home

VESTI

Svetski dan borbe protiv side

No Comments Latest

Svetski dan borbe protiv sidePod sloganom "Nijedan život izgubljen zbog side!" u Srbiji se obeležava Svetski dan borbe protiv te bolesti. U svetu je, prema podacima Ujedinjenih nacija, krajem 2012. sa HIV-om živelo 35,3 miliona osoba.

Srbija i svet obeležavaju 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side. Pod sloganom "Nijedan život izgubljen zbog side" širom zemlje obeležiće se taj dan.

 

U Srbiji su, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od početka godine 32 osobe obolele od side, dok je 14 umrlo, što je slično kao i prethodnih godina.

Prema podacima Ujedinjenih nacija u svetu je krajem 2012. godine sa HIV-om živelo 35,3 miliona osoba, što je za 18 odsto više u odnosu na 2001.

 

 

 1. decembar - Svetski dan borbe protiv side

1. decembar – Svetski dan borbe protiv side

 

Stopa testiranja u Srbiji iznosi svega jedan odsto, a zvanična statistika je registrovala 1.600 HIV pozitivnih osoba. Njihov realni broj bi, prema procenama stručnjaka Programa Ujedinjenih nacija za HIV mogao da se kreće između 2.500 i 5.500.

U Beogradu, osobe koje su zainteresovane da provere svoj HIV status mogu da obave anonimno testiranje i savetovanje u Gradskom zavodu za javno zdravlje i u Studentskoj poliklinici.

 

 

 

Izvor:

RTS