Home

VESTI

Studio B – 40. godina simbol Beograda

No Comments Latest

Studio B – 40. godina simbol BeogradaČuvena gradska radio, a kasnije i televizijska stanica, Studio B ove godine slavi 40. godina postojanja.

 

Ono što čini istoriju ove kuće sastavni je i neodvojiv deo istorije prvenstveno Beograda, a onda i Srbije kao i nekadašnje federalne države. Za ovaj prvi nezavisni, u smislu vaninstitucionalni/državni, mediji u jednom trenutku znala je čitava Jugoslavija pa su se tokom sedamdesetih i u drugim republikama SFRJ pojavile radio stanice srodnih afiniteta.

 

Studio B je takođe poslužio kao „model“ mlađim buntovnim gradskim stanicama poput B92, Radio Index…

 

Studio B je ime koje sve ove godine podrazumeva progresivnost, alternativan i avangardni pristup kako izboru muzike, novinarstvu, kulturi, umetnosti tako i načinu prenosa i saopštavanja informacija. Savremenom, dinamičnom, spontanom komunikacijom Studio B se i danas obraća publici koja razume, prihvata ali i čini da svoje okruženje promeni i unapredi.
 
 
Disciplina Kičme
Disciplina Kičme
 

Kompletna muzička slika Radija Studio B ostala je prepoznatljiva, dosledna sebi i gradu kom pripada. Činjenica da je kroz muzičku ponudu Studija B prošao krem (ex) jugoslovenskog kao i sadašnjeg srpskog. Muzička redakcija je i danas aktivan učesnik u okupljanju ili bolje reći u formiranju prepoznatljivog rok zvuka gradskih sredina. Legendarno radijsko ime i višedecenijski muzički urednik Studija B Slobodan Konjović ne odustaje od namere da muzici, bendovima i izdanjima (stranim ili domaćim) obezbedi medijski prostor i doprinese njihovoj afirmaciji na talasima Studija B ukoliko se prepozna ili oseti potencijal koji zadovoljava muzičku koncepciju ove kuće. Ona je više stvar osećaja koje su prepoznavale generacije stasale u ovoj redakciji ali i u kompletnom Studiju B.

Centralna proslava 40. rodjendana RTV Studio B desiće se u sali Amerikana Doma omladine 01. aprila od 21h. Izbor bendova morao je da bude svedeniji, ipak u malom predstavlja ono što je Studio B u muzičkom smislu značio i bez daljnjeg znači gradskoj rok sceni.
 

Van Gogh
Van Gogh
 
DISCIPLIN A KITSCHME
Artikulisana, komunikativna BUKA! Svakim koncertnim istupom Disciplin A Kitschme potvrđuje svoje mesto na tronu, kao neprikosnovena domaća andergraund atrakcija koju je Srbija ikada imala. Uspešne Disciplinine inkarnacije učnile su da bend konstantno bude u toku sa jedne i razvija se transformišući svoj stil sa druge strane.  

VAN GOGH
Znalački kombinovani savremeni rok i pop momenti. Van Gogh je decenijama jedan od najvećih domaćih sastava čiji hitovi vešto komuniciraju sa mnogim generacijama što malokom rok bendu danas, na ovim prostorima, polazi za rukom. Prošlogodišnji album “Lavirint” vraća zaboravljeni sjaj ovom bendu uvek spremnom za nove izazove.

 
 
Darkwood Dub
Darkwood Dub

 
 
DARKWOOD DUB
Lako je predstaviti sastav koji svoj obraz ni jednog trenutka nije okaljao, kako autorski tako svirački ali i ideološki. Svoj prefinjeni osećaj za kvalitet koji je često bio nerazumljiv ili neprihvatljiv konačno se iskristalisao u fantastičan pop biser. Album “Jedinstvo” kruna je dosadašnje turbulentne, histerične, revolucionarne karijere kakva je  uostalom i naša novija istorija.

E-PLAY

Njihov početak vezan je za jedan od poslednjih pionirskih poduhvata radija Studio B a to je pokretanje prvog DJ Radija 949. E-Play su reklo bi se poslednji sastav novije generacije koji je uspeo da ostvari nešto što se može nazvati uspešnom karijerom. Izrazito energičan bas, vrišteće gitare, vrtoglavi efekti i bubanj u užasnoj žurbi karakterišu E-Play zvuk.

MARČELO & Filter Crew
Hop hroničar koji govori o onome što se ne sme, što se prećutkuje, izbegava, zaboravlja. Ovaj momak sadrži sve što pravac suštinski jeste. A on je bunt, borba, snaga, čistota. U ubitačnoj DJ/MC postavci Marčelo će pokazati zašto je hip-hop u Srbiji danas zauzeo pozicije koje su nekada pripadale klasičnom rokenrolu.

 

 

E Play
E Play

 

SVI NA POD!
Alternativni pop, nikako samo pop, fankoidni rok, vešto poigravanje sa regeom sa diskretnim uplivima elektronike, plesna forma (muzika za đusku i disko)… Ovim rečima se može opisati zvuk koji donose ovi ljudi. Svi na pod! se oslanjaju da brojne reference iz domaće tradicije: Šarlo Akrobata, Idoli, Vještice, Bebi Dol, Darkwood Dub… Prošlogodišnji ultimativni radio hit singl “Bugi vugi” vratio je veru u postojanje domaćeg čistokrvnog mejnstrima.

ŽENEKESE
Šarmantan naziv benda krije podjednako šarmantnu ekipu. Eksplozivan i maštovit garažni rok. Motorika koji su mnogi prepoznali kao nešto što je “novoj srpskoj sceni” upravo nedostajalo da bi se ponovo pokrenula. Proverite zašto devojke duboko uzdahnu nakon njihovog koncerata, pa nešto od ovih momaka i naučite.

 

 

 

Svi na Pod!
Svi na Pod!
 
 

 

Dođite na slavlje!

Živeli!
Vaš Studio B.