Home

VESTI

Sex Pistols na Exitu 08

No Comments Latest

Sada je sigurno – punk velikani dolaze u Novi Sad i nastupiće na glavnoj EXIT bini u nedelju, 13. jula.

Bend koji je za samo tri godine postojanja, četiri singla i jednim albumom promenio muzičku scenu zauvek, nastupiće na Exitu u originalnom sastavu: Johnny Rotten, vokal, Steve Jones, gitara, Glen Matlock, bas i Paul Cook, bubnjevi.

Najbolje od svega, sada će publika imati priliku da posle 30 godina na Exitu čuje nove numere ovog legendarnog britanskog benda. Paul Cook najavio je, kako piše egigs.co.uk, ovu mogućnost, ali je rekao da je malo verovatno da će bend objaviti album zato što John i Steve žive u SAD, a Glen i on u Velikoj Britaniji.

„Verovatno nećemo sastaviti album ali, nadam se, biće novih stvari spremnih za leto“, rekao je Paul Cook.

Sex Pistols nije prvi punk bend, ali jeste bend koji je velikim delom učestvovao u stvaranju masovne nezavisne underground scene u Engleskoj i Americi. Objavljivanje albuma „Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols“ smatra se za jedan od najvažnijih događaja u istoriji popularne muzike, a album se redovno nalazi na svim listama najboljih albuma. 

Magazin Rolling Stone 1987. godine smestio je ovaj album na drugo mesto 100 najboljih albuma u poslednjih 20 godina, a 2004. godine na 58 mesto među 100 najboljih albuma svih vremena. Magazin Q uvrstio je jedini album Pistolsa na 27 mesto liste 100 najboljih albuma svih vremena.

Njihovi nastupi ušli su u legendu, pa je tako nastup pred samo 42 ljudi u junu 1976. u Mančesteru postao jedan od najvažnijih i najlegendarnijih nastupa u rock istoriji zato što su u publici bila imena koja danas mnogo znače u punk istoriji, kao što su Anthony H. Wilson (osnivac  Factory Records), Bernard Sumner, Ian Curtis, Peter Hook, Adam Ant, Morrissey, Mick Hucknall…

Bez ovog benda ne bi bilo nekih muzičara, koji često čak i nisu direktni nastavljači inicijalnog Sex Pistols trominutnog izliva besa. Sex Pistols direktno su uticali na bendove kao što su The Clash, The Offspring, Siouxsie & the Banshees, Nirvana, NOFX, Oasis, Green Day…

 

*********************

Ulaznice za EXIT 08 u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu www.exitfest.org. Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara.

 

 

 

IZVOR EXIT FEST  www.exitfest.org