Home

VESTI

Satnica 15. Festivala evropskog filma

No Comments Latest

Na konferenciji za novinare koja je održana 7. jula, u Media Centru Beograd, objavljena je satnica programa 15. Festivala evropskog filma Palić i informacije za posetioce, o pogodnim načinima za put i boravak na festivalu.

 

Novinari su bili u prilici da pogledaju i trejlere za pojedine filmove koji će biti prikazani na festivalu.

Ispred festivala, novinarima su se obratili direktor festivala, Radoslav Zelenović i selektor programa Mladi autori Evrope, koselektor programa Paralele i sudari i muzički urednik festivala, Petar Mitrić.

Istaknute su novine na ovogodišnjem festivalu. Uz program Paralele i sudari koji je ponovo deo programskog koncepta festivala i koji će se održati na novoj lokaciji, u bioskopu Jadran – opremljenom najnovijom tehnikom za projekcije, dodati su novi programi – ECO DOX, Dečji program i Mnoga lica 1968.

“Malo ko u našoj sredini se bavi ekološkim osvešÄ‡ivanjem”, izjavio je Petar Mitrić povodom programa ECO DOX u okviru kog će biti prikazani ekološki dokumentarni filmovi. PredviÄ‘eni su i okrugli stolovi o ekološkim problemima.

“Ideja vodilja Palićkog festivala je da pokrene pitanja koja nas se mogu ticati u budućnosti”, zaključio je Petar Mitrić.

Novina u programu je i filmsko podsećanje na 1968. godinu – Mnoga lica 1968: “1968. je imala posebno mesto u kinematografijii, a svaki festival koji pretenduje da bude ozbiljan, bavi se istorijom filma”, rekao je Radoslav Zelenović povodom odluke da se i Palić pridruži obeležavanju ove godišnjice.

Posebno je skrenuta pažnja na ekskluzivne filmove iz Glavnog programa – dva estonska filma koji svedoče o naglom buÄ‘enju ove kinematografije i film Delta koji će biti prikazan van konkurencije, a za koji je muziku radio Lajko Feliks koji u filmu igra i glavnu ulogu.

Festival će ugostiti oko 50 gostiju iz cele Evrope, kao i dobitnike nagrade Aleksandar Lifka – Kena Louča i Gorana Paskaljevića.

Ove godine, za posetioce festivala obezbeÄ‘en je i Filmski kamp, opremljen kako bi se posetioci osećali što ugodnije (struja, topla voda). Sedmodnevni boravak u kampu košta 800 dinara za dve osobe. Svima koji planiraju da posete festival, tokom narednih dana biće pružena prilika da osvoje vaučere – povratnu kartu do Palića i kartu za projekciju iz Glavnog programa festivala, koji će biti podeljeni u emisiji NeviÄ‘eno (Radio B92), preko dnevnog lista Blic i u još nekim medijima. U toku je i Filmski kviz u emisiji 123 (Radio B92, od ponedeljka do četvrtka, u 10 časova), čiji će pobednik dobiti sedmodnevni filmski odmor za dve osobe na Paliću. Izuzev Glavnog programa za koji ulaznice koštaju 200 dinara, ulaznice za sve ostale programe i koncerte su besplatne.

Kompletna satnica filmskih projekcija dostupna je na sajtu festivala – www.palicfilmfestival.com

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu biće održan od 19. do 25. jula.
Programi će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija.

U skladu sa misijom, atmosferom i festivalskim ambijentom, ovogodišnji slogan Festivala evropskog filma je – Feel, Reflex, Relax.