Home

VESTI

R.E.M. prestao da postoji

No Comments Latest

R.E.M. prestao da postoji

Legendarni američki bend R.E.M prestao je da postoji posle 31 godine, saopštili su članovi u sredu. Grupa iz Atensa u Džordžiji obeležila je prethodne decenije, tokom kojih je objavila 15 albuma i obišla veći deo planete.

Bili su predvodnici talasa američkih alternativnih bendova koji su prešli u mejnstrim i stekli milionsku publiku na svim kontinentima. R.E.M su svirali u Beogradu 21. januara 2005.

 

„Odlučili smo da prestanemo da radimo kao bend. Najdublje smo zahvalni svima koje je doticala naša muzika“, objavljeno je na zvaničnom sajtu grupe, koji je ubrzo po saopštenju nakratko bio nedostupan.

R.E.M su nastali u univerzitetskom gradu Atens u Džordžiji 1980. godine, upoznavanjem pevača Majkla Stajpa i gitariste Pitera Baka. Njima su se ubrzo pridružili Majk Mils, koji će svirati bas, i bubnjar Bil Beri, čime je kompletirana postava koja se neće menjati 17 godina.

 

 

R.E.M.
R.E.M.

 

Tokom prvih šest godina oni su gradili kultni status među ljubiteljima alternativne muzike, ali je peti album Document (1987) predstavljao pravu prekretnicu, sa nekoliko izuzetno popularnih i komercijalno uspešnih hitova (The One I Love, It's The End Of The World As We Know It). Na to su se naslonile fantastične kritike, pa im je Warner Bros ponudio ugovor.

 

Već prvi album za veliku kuću Green (1988) bio je veliki uspeh.

Najveći uspeh R.E.M. su ostvarili u prvoj polovini 90-ih, kada su im za samo tri godine (1991-94) albumi Out Of Time, Automatic For The People i Monster, svi prodati u milionima primeraka, doneli slavu širom planete.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=xwtdhWltSIg|width=450|height=364{/mgmediabot2}
R.E.M. – Losing My Religion

Problemi su počeli 1997. godine, kada je Bil Beri rešio da se povuče. Razlaz je bio miroljubiv, ali R.E.M. kao trio nikada nije dostigao visine do kojih je dolazio kao četvorka.

Bend je i dalje bio produktivan, objavio je još pet albuma i nastvio da zabavlja publiku na ogromnim turnejama širom sveta, uključujući i nastup u Hali 1 Beogradskog sajma, 21. januara 2005.

Ispostaviće se da je poslednji, petnaesti album bio Colapse Into Now, objavljen marta ove godine.

 

 

 

Izvor:

B92, BBC