Home

VESTI

Preminuo Jerry Wexler

No Comments Latest

Američki producent Jerry Wexler (91) koji je uticao na oblikovanje r&b zvuka i pomogao karijere autora i bendova kao što su Aretha Franklin, Ray Charles i Led Zeppelin, umro je juče u svojoj kući u Floridi.

 

Wexler je muzikom počeo da se bavi u drugoj polovini 40-ih kao novinar Billboarda; tada je za listu američkog magazina koja se zvala "Rasna muzika" upotrebio termin "Rhythm & Blues", koji se kasnije ustalio.

 

Početkom 50-ih je počeo karijeru producenta i muzičkog mogula, deleći čelnu poziciju kuće Atlantic Records sa Ahmetom Ertegunom (u čiju čast su Led Zeppelini održali grandiozni prošlogodišnji koncert u londonskoj areni O2).

 

Sredinom 60-ih je sklopio ugovor o distribuciji sa legendarnom soul etiketom Stax, doveo je u Atlantic tada još neafirmisanu Arethom Franklin na čiji način pevanja je i uticao savetima, a zahvaljujući njemu za Atlantic su snimali Led Zeppelin i Cream.

Wexler je 1968. godine doveo Dusty Springfield u Tenesi i producirao legendarni album Dusty in Memphis.

 

Iste godine on i Ertegun su odlučili da prodaju Atlantic Warner Seven Artsu (sada Warner Brothersu), što je Atlanticu donelo ogromne gubitke.

 

"Kakva greška. Najgora stvar koju smo ikad uradili", prokomoentarisao je kasnije.

 

Atlantic je napustio 1975. godine, nakon čega je povremeno radio kao skaut za nove bendove povezavši new wave pionire kao što su B-52's i Gang of Four sa Warnerom.

 

Kasnije je procudirao albume Boba Dylana, Staple Singersa, Linde Ronstadt, Georga Michaela i mnogih drugih.

 

Dole možete pogledati deo intervjua koji je Jerry Wexler dao o snimanju albuma Slow Train Coming Boba Dylana.