Home

VESTI

Preminuo Isaac Hayes

No Comments Latest

Američki pevač i tekstopisac Ajzak Hejz (Isaac Hayes) preminuo je u svom domu u Memfisu u 65. godini, saopštili su predstavnici lokalne policije.

 

Ajzak Hejz (Isaac Hayes), soul muzičar, poznat po svom dubokom glasu, osvojio je Oskara 1971. za numeru iz filma “Šaft”, a mlaÄ‘oj publici je poznatiji kao čovek koji je dao glas Kuvaru iz serije “South park”.

Uzrok smrti američkog muzičara još uvek nije poznat. “ÄŒlanovi porodice veruju da je smrt prouzrokovala neka bolest”, saopštio je predstavnik policije uz napomenu da je Hejz lečen zbog “više zdravstvenih tegoba”. IzmeÄ‘u ostalog, Hejz je 2006. imao moždani udar.

 

Zajedno sa Alom Grinom, Džemsom Braunom i Stivijem Vonderom, Hejz je jedan od najznačajnijih afroameričkih izvođača s početka 70-ih godina XX veka.

Hejz je bio samouk, a muzičku karijeru je započeo 1964. kao sešn muzičar u izdavačkoj kući “Stax records”, čija je najveća zvezda bio Otis Reding.

Istovremeno je, zajedno sa Dejvidom Porterom, pisao pesme za sastav “Sam and Dave” – njihovi najzapaženiji hitovi bili su “Hold On, I'm Coming” i “Soul Man”.

Prva ploča kojom je Hejz skrenuo pažnju na sebe kao izvoÄ‘ač bila je “Hot Buttered Soul” iz 1969.

 

Tema iz filma “Šaft” dospela je u vrh top liste 1971. kada ju je objavio, a donela mu je nagradu “Oskar” kao najbolja numera iz filma. Pri tom je i kompletna muzika za film "Šaft" bila nominovana za najbolji saundtrek, a osvojila je i 2 Gremi priznanja.

U Rok en rol Dvoranu slavnih uveden je 2002. godine. MeÄ‘u najuspešnijim pesmama koje je Hejz izvodio, kada je uspeh na top listama u pitanju, nalaze se "Walk on By" (1969), "By the Time I Get to Phoenix" (1969), "Never Can Say Goodbye" (1971), "Do Your Thing" (1972), "Joy" (1973) i "Don't Let Go" (1980).

Ajzak Hejz se oprobao i kao glumac u filmovima kao što su “Bekstvo iz Njujorka”, “Robin Hud čovek u helankama“, “Braća Bluz 2000” i “Igre jelena”…, odnosno serije “Princ sa Bel Era”, “A – team”, “Priče iz kripte” i, naravno, “South park”.

Seriju “South park”, u kojoj je pozajmljivao glas Kuvaru, Hejz je napustio nakon što su autori u jednoj epizodi ismevali sajentologe, a Hejz je bio sledbenik sajentologije još od 1995. godine.