Home

VESTI

Posveta EKV-u u SKC-u

No Comments Latest

Posveta EKV-u u SKC-u

Rok sastav "Krug" koji izvodi muziku "Ekatarine Velike", a u kome sviraju i nekadašnji basista "EKV-a" Dragiša Uskoković i bubnjar Marko Milivojević, održaće koncert 2. oktobra u velikoj sali Studentskog kulturnog centra Beograda.

 

Promoter koncerta "Action Angel” najavio je da će se "Krugu" kao specijalni gosti pridružiti i nekadašnji saradnici "EKV-a" pevačica "Oktobra 1864" Tanja Jovićević i producent i gitarista Teodor Jani.

U "EKV" tribjut bendu "Krug" sviraju i bivši član "Vampira" Dejan Tomović i "Filigrani" Predrag Stevović i Aleksandar Sarajlić.

Jedno od najznačajnijih i najuticajnijih imena jugoslovenskog i srpskog roka "Ekatarina Velika" prestala je sa radom posle smrti frontmena Milana Mladenovića (1958-1994). Osnovu benda su uz njega činili basista Bojan Pečar (1960-1998) i klavijaturistkinja Margita Stefanović (1959-2002).

 

Posveta EKV-u u SKC-u

 

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a posle nekoliko godina ranog detinjstva u Sarajevu preselio se u Beograd, gde je početkom 1980-ih godina svirao gitaru i pevao u ključnom beogradskom novotalasnom sastavu "Šarlo Akrobata".

Grupu "Katarinu II", kasnije preimenovanu u "EKV", osnovao je 1982. godine, a sa klavijaturistkinjom Margitom Stefanović i basistom Bojanom Pečarom objavio je albume "Katarina II" (1984), "Ekatarina Velika" (1985) i "S vetrom u lice" (1986), koji se danas smatraju klasicima jugoslovenskog roka.

Mladenović je sa "EKV" poslednji album "Neko nas posmatra" objavio 1993. godine, da bi u leto sledeće godine u Brazilu sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem snimio album "Angel's Breath".

Avgusta iste godine, posle nastupa na festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Umro je 5. novembra 1994. godine. 

 

 

 

Izvor:

B92.net Kultura