Home

VESTI

Pop muzika je sve depresivnija

No Comments Latest

Pop muzika je sve depresivnijaPop muzika postala je depresivnija, tužnija i melanholičnija u poslednjih 50 godina, pokazala je nova studija.
  
Tek pošto su naučnici saopštili da je moderna muzika glasnija i dosadnija nego što je bila pre 50 godina, nova studija objavljena u listu "Psihologija estetike, kreativnosti i umetnosti" navodi da su popularne pesme sve tužnije i melanholičnije.
  

Studija je, kako prenosi sajt NME, analizirala tempo i melodiju 1.010 najpopularnijih pesama u periodu od 1965. do 2009. godine koje su dospele na Bilbordovu listu top 40 pesama.

Autori studije – Glen Šelenberg i Kristijan fon Šiv tvrde da su "srećne" pesme obično bržeg tempa i u višem ključu, dok su tužne melodije sporije i dubljih tonova.

Prema njihovim podacima broj "tužnih" pesama se udvostručio u poslednjih 50 godina, a svoj vrhunac spore pesme su imale 1990-ih.

 

 

 Pop muzika je sve depresivnija

Pop muzika je sve depresivnija

 

 

Osim toga, pesme su sve duže, a primećeno je i sve veće prisustvo žena-izvođača. "Tokom godina popularne numere su sve duže a povećao se i broj ženskih umetnika. Takođe je primećen i porast dubljih tonova i usporavanje tempa melodija čime je potvrđena hipoteza da je popularna muzika postala tužnija", naveli su oni.

Razlog tome je, kažu autori studije, porast konzumerizma i kulturalnog individualizma koji zahteva više izbora.

Kupci su takođe željni da pokažu kako imaju sofisticiraniji ukus zbog kojeg su vesele pesmice poput "Waterloo"-a grupe "Abba" postale "demode, naivne i klinačke".

 

 

Izvor:

B92