Home

VESTI

Pol Veler nastupa na Exit festivalu

No Comments Latest

Organizatori "Exit" festivala saopštili su da će u petak, 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi nastupiti Pol Veler, jedan od najuticajnijih britanskih muzičara svih vremena i nekadašnji vođa sastava "The Jam" i "The Style Council".

Pevač i tekstopisac Pol Veler (50), pre početka solo karijere 90-ih godina XX veka, bio je vođa i osnivač sastava "The Jam" i "The Style Council".

Veler je bio i centralna figura "mod rivajval" pokreta i zbog toga je i danas poznat kao "Modfader".

Sastav "The Jam", iako se pojavljuje na sceni 1977, u isto vreme kao i pank rok bendovi "Sex Pistols" i "The Clash", pripadao je više "nju vejv" pokretu, a njihova mešavina pop melodija i politički angažovanih tekstova donela im je ogromnu popularnost.

"The Jam" su uticali na mnoge engleske muzičare – od njihovih "mod rivajval" savremenika do "The Smiths" osamdesetih, i "Oasis" devedesetih godina XX veka.

Krajem 1982. godine bend se raspao.

Velerovo interesovanje za različite muzičke stilove, pre svega za soul, pop, džez i haus, rezultiralo je osnivanjem benda "The Style Council", koji mu donosi mnogo veću popularnost u SAD i u Australiji, nego što je to bio slučaj sa "The Jam". Ipak, u Britaniji su imali mnogo manje uspeha – ni jedan od njihovih singlova nije ušao u prvih 20 na top listi, a izdavačka kompanija odbila je da objavi njihov peti album što je dovelo do raspada sastava.

Početkom devedesetih godina XX veka Veler je započeo solo karijeru. Vrlo brzo izdao je singl "Into Tomorrow", koji ga je vratio na vrh top lista, a novi psihodelični zvuk označio je definitivan raskid sa stilom "The Style Council".

Svih osam solo albuma koje je od tada izdao popeli su se na sam vrh top lista.

2006. godine Veler je dobio Brit nagradu za životno delo.

Pol Veler je za jun najavio i novi dupli album „22 Dreams“ na kom su gostovali Noel Galager iz sastava "Oasis" i Grejem Kokson iz benda "Blur".

Veler će tokom leta krenuti na promotivnu turneju, u okviru koje će svirati i na "Exit" festivalu.

Kako je ranije najavljeno festival "Exit", koji ove godine traje od 10 – 13. jula, otvoriće "Nightwish", a poslednjeg dana festivala očekuju se pank legende "Sex pistols".

Ulaznice za "Exit 08" u pretprodaji koštaju 5490 dinara i mogu se naručiti na zvaničnom festivalskom sajtu. Cena ulaznica u redovnoj prodaji biće 7790 dinara.

Ulaznice za "Exit 08" mogu od 11. februara da se kupe u Banjaluci, Tuzli, Ljubljani i Skoplju. Broj ulaznica je ograničen, a s obzirom na veliko interesovanje očekuje se da će ulaznice biti mnogo brže prodate nego inače, navode organizatori.

Početak prodaje ulaznica u Hrvatskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori očekuje se u toku februara.

 

 

Izvor B92  www.b92.net