Home

VESTI

Počeo 62. festival u Kanu

No Comments Latest

62. filmski festival u Kanu

Projekcijom animiranog filma "Up" Pita Doktera (Pete Docter) juče se u Kanu otvario 62. međunarodni filmski festival na kojem 20 filmova učestvuje u trci za Zlatnu palmu.

Ukupno dvadeset filmova nalazi se ove godine u trci za Zlatnu palmu Kanskog festivala koji će se održati od 13 – 24. maja.

Film Kventina Tarantina „Inglourious Basterds“, čija je radnja smeštena u vreme Drugog svetskog rata, jedan je od filmova koji će se takmičiti za Zlatnu palmu.

Pored Tarantina – koji je osvojio Zlatnu palmu 1994. godine za „Petparačke priče“ – takmičarski deo programa obuhvata i naslove koje potpisuju Ken Loač, Ang Li, Pedro Almodovar i Džejn Kampion.

Najnovije Tarantinovo ostvarenje govori o grupi američkih vojnika jevrejske veroispovesti koji su za vreme Drugog svetskog rata poslati u Nemačku da se bore protiv nacista. Glavnu ulogu u ovom ostvarenju tumači Bred Pit.

Britanskom reditelju Kenu Loaču ovo će biti deveta nominacija za Zlatnu palmu, a do sada je ovo priznanje osvojio 2006. za istorijsku dramu „Vetar koji njiše ječam“.

Ove godine Loač se predstavlja sa „Looking for Eric“, pričom o Eriku Kantoni, jednom od najpopularnijih fudbalera kluba „Mančester junajted“.

 

62. filmski festival u Kanu

Almodovar ove godine predstavlja triler „Broken Embraces“ u kojem glavnu ulogu tumači Oskarovka Penelope Kruz. Film govori o čoveku koji je posle saobraćajne nesreće izgubio vid i ženu koju voli.

Oskarovac Ang Li (Planina Broukbek) prezentovaće film inspirisan istinitom pričom o Eliotu Tajberu i njegovoj porodici koji su potpuno slučajno odigrali ključnu ulogu u stvaranju čuvenog Vudstok festivala. Glavne uloge tumače Demetri Martin, Emil Hirš, Imelda Staunton, Henri Gudman i drugi.

Filmovi Pedra Almodovara "Broken Embraces" i Anga Lija "Taking Woodstock" u naše bioskope stižu na jesen.

U trci za nagradu je i priča o pesniku romantičaru Džonu Kitsu „Bright Star“ čiju je režiju potpisala Džejn Kempion.

Pored ovih reditelja, nagradu mogu da očekuju i Lars fon Trir, Džoni To, Mihael Haneke i Gaspar Noe, čiji se filmovi, takođe, nalaze u takmičarskoj selekciji.

Na otvaranju festivala biće prikazan animirani film „Up“ iz produkcije kompanije „Pixar“, dok će festival zatvoriti film holandskog reditelja Jana Kunena „Koko Šanel i Igor Stravinski“. Uloge čuvene dizajnerke i slavnog kompozitora tumače francuska glumica Ana Muglali i danski glumac Meds Mikelsen. Film „Koko Šanel i Igor Stravinski“ naša publika će imati priliku da pogleda u novembru ove godine.

Poslednji film pokojnog australijskog glumca Hita Ledžera „The Imaginarium of Doctor Parnassus“ koji je režirao Teri Gilijam, biće prikazan van konkurencije.

Jedini srpski reditelj koji se ove godine nalazi u kanskoj selekciji je Vladimir Perišić, u programu "Nedelja kritike", sa prvim dugometražnim filmom, "Obični ljudi" (Ordinary people), urađenim u srpsko-francusko-švajcarskoj koprodukciji.

Festival u Kanu održava se po 62. put, a žirijem koji će doneti odluku o pobedniku predsedava glumica Izabel Iper.

U žiriju se nalaze i američki reditelj Džejms Grej i indijska glumica Šamila Tagore, praunuka pesnika Rabindranta Tagore, kao i britanski pisac i scenarista Hanif Kureiši i glumica Robin Rajt Pen, žena američkog reditelja i glumca Šona Pena, koji je predsedavao kanskim žirijem prošle godine.

Ovogodišnju "Filmsku lekciju" održaće belgijski reditelji, braća Pjer i Lik Darden, dvostruki dobitnici "Zlatne palme".
Spisak filmova u konkurenciji za Zlatnu palmu

"Los abrazos rotos" Pedro Almodovar (Španija)

"Fish Tank" Andrea Arnold (Velika Britanija)

"Un prophete" Žak Odijar (Jacques Audiard) (Francuska)

"Vincere" Marko Belokio (Marco Bellocchio) (Italija)

"Bright Star" Džejn Kempion (Jane Campion) (Novi Zeland)

"Map of the Sounds of Tokyo" Izabel Koikset (Isabel Coixet) (Španija)

"A l'origine" Ksavije Djanoli (Xavier Giannoli) (Francuska)

"Das weisse band" Mihael Haneke (Michael) (Nemačka)

"Taking Woodstock" Ang Li (Tajvan)

"Looking for Eric" Ken Loucc (Loach) (Velika Britanija)

"Chun Feng Chen Zui De Ye Wan" Lou Je (Kina)

"Kinatay" Briljante Mendosa (Brillante Mendoza) (Filipini)

"Enter the Void" Gaspar Noe (Argentina)

"Bak-Jwi" Park Čan-vuk (Južna Koreja)

"Les herbes folles" Alen Resne (Alain Resnais) (Francuska)

"The Time That Remains" Elia Sulejman (Izrael)

"Inglourious Basterds" Kventin Tarantino (Quentin) (SAD)

"Vengeance" Džoni To (Johnnie) (Kina)

"Visage" Tsai Ming-liang (Malezija)

"Antichrist" Lars von Trir (Trier) (Danska)