Home

VESTI

Počinje Summertime festival

No Comments Latest

Ovogodišnji beogradski „Summertime festival“, koji počinje večaras i traje do 7. jula u Centru „Sava“, svečano otvara bosa nova projekat, a njime se predstavlja znana nam Tereza Salgeiro dugogodišnji vokal i zaštitini znak kultne portugalske grupe „Madredeuš“. Tereza Salgeiro koja je krenula putevima solističke karijere, predstavlja projekat „Voce e eu“, gde izvodi neke od najlepših pesama po kojima je muzika Brazila postala svetski brend.

 

Najveća atrakcija ovogodišnjeg džez Festivala nesumnjivo je dolazak sastava „Return To Forever“ koji će održati koncert u kongresnom centru 6. jula, a tokom sedam dana trajanja manifestacije nastupiće i Brendon Marsalis, Najdžel Kenedi, Markus Miler i mnogi drugi značajni džez i bluz muzičari.

Vrhunski džez-rok sastav „Return To Forever“ okupili su se nakon pauze od 25 godina, ovoga puta kao moćni kvartet i krenuli na veliku letnju turneju po Evropi i Americi u klasičnoj postavi: ÄŒik Korija na klavijaturama, Al Di Meola na gitari, Stenli Klark na basu i Leni Vajt na bubnjevima.

ÄŒuveni saksofonista Brendon Marsalis nastupiće u Velikoj dvorani 4. jula, a to će biti i njegov prvi nastup u Srbiji. Američki bas gitarista Markus Miler predstaviće se 5. jula, a sledećeg dana i letnja bašta Centra „Sava“ ima zanimljiv program, a nastupiće finska bluz gitaristkinja Erja Lipinen. Na zatvaranju ćemo imati prilike da vidimo starog znanca Najdžela Kenedija, koji će nastupiti sa džez kvintetom.
Markus Miler jedan je od najpoznatijih basista beogradskoj publici predstavlja svoja nova ostvarenja, dok Najdžel Kenedi, ovaj put, promoviše album „The Blue Note Sessions“. Engleski fenomen sa violinom u ruci, Najdžel Kenedi poznat je po virtuoznom izvoÄ‘enju dela klasične muzike, ali i po improvizacijama u svojim nastupima, i korišÄ‡enju, na primer, kadence legendarnog gitariste Džimija Hendriksa u Betovenovom violinskom koncertu, kao i uvoÄ‘enju elemenata džeza u klasičnu muziku. Za njega muzički stručnjaci kažu da je učinio mnogo na popularizaciji klasične muzike meÄ‘u mladima.

Prvi Summertime festival održan je 1991. godine i od tada se redovno održavao, sa izuzetkom na 2-3 godine kada političke okolnosti to nisu dozvoljavale, a ove godine na najbolji način nastavlja tradiciju dobre muzike.