Home

VESTI

Na prodaju najveca kolekcija ploca

No Comments Latest

Pol Mehini ponudio je putem Internet sajta za aukciju eBay najveću kolekciju ploča na svetu i za koju bi svi zainteresovani trebalo da izdvoje minimum 3 miliona dolara.

Kolekcija ponuđena na prodaju sadrži preko 6 miliona pesama smeštenih na 3 miliona ploča i 300.000 kompakt diskova.

Ukoliko bi neko poželeo da sve ponuđene pesme kupi pojedinačno preko nekog od muzičkih servisa na Internetu morao bi da izdvoji 5. 940. 000 dolara, tako da minimalna cena od 3 miliona dolara predstavlja dobru ponudu.

Pol Mehini započeo je stvaranje svoje kolekcije pre pedeset godina, a odluku da se odrekne impozantne zaostavštine doneo je nakon negodovanja njegove supruge i zdravstvenih problema. Kolekcija će se za vreme trajanja aukcije nalaziti u skladištu sa kontrolisanom klimom kako bi je kupac dobio u što boljem stanju.

Mehini počeo da kupuje muziku za svoju kolekciju sa željom da sačuva muzičku istoriju za buduće generacije i nada se da će ova vredna zbirka zainteresovati Nacionalne muzeje i biblioteke kako ploče ne bi bile razdvojene.

U kolekciji je zastupljen skoro svaki muzički žanr uključujući i rok, džez, kantri, ritam i bluz, folk i dečju muziku, a unutar nje nalaze se veoma retke ploče i prvi ikada proizveden muzički CD.

Unutar kolekcije nalazi se 29 kopija albuma „Houses of the Holy“ sastava „Led Zeppelin“ i skoro više od deset primeraka albuma sastava „Velvet Underground“ pod nazivom „Velvet Underground & Nico“ čiji omot je uradio Endi Vorhol.

Najdrogoceniji primerak kolekcije je ploča sa ranim mono singlovima sastava „The Roling Stones“ za koju Mehini smatra da vredi 10.000 dolara pošto je objavljeno svega 300 primeraka.

Ovo je najveća kolekcija muzike na svetu i nijedna druga zbirka ne sadrži toliki izbor i količinu muzike, a Mehini procenjuje njenu ukupnu vrednost na preko 50 miliona dolara.

 

 

Izvor: B92.net