Home

VESTI

Multimedijalna izlozba fraktala “ZOOM IN”

No Comments Latest

Samostalna, multimedijalna izlozba fraktala beogradskog umetnika Milana Dobrojevica "ZOOM IN" bice otvorena u petak 07. marta na Akademiji, sa pocetkom u 19h. Zurka, uprilicena povodom otvaranja izlozbe, pocinje u 22h, kada ce nastupiti grupa Prototip u Velikom i Alavux u Malom klubu, dok ce pre i posle njihovog nastupa muziku pustati Dusan Medic i DJ Nikolica.

 

Izlozba fraktala Milana Dobrojevica bice otvorena sa cetrnaest printova fraktala u Art kafeu Fleka i Malom klubu, a po otvaranju, na sceni Velikog i Malog kluba, putem projektora ce se emitovati digitalna prezentacija slika fraktala, njihova animacija i primena istih kroz razlicite zanate i oblike umetnosti. Hodnik Akademije, kao i scenu za nastup u Malom klubu, prekrivace dva velika fraktala dimenzija 9 x 1.6 m i jedan velicine 1.6 x 3 m, koji ce, kao Dobrojevicev poklon klubu, ostati na Akademiji.
Sve informacije u vezi sa fraktalima i umetnikom moci ce da se dobiju od info-devojaka, obucenih u upecatljivu, autenticnu odecu.

Ulaz ce biti slobodan od 19h do 22h.

Od 22h cena karte bice 200 dinara.

Fraktale obicno definisu kao geometrijske oblike koji mogu biti podeljeni u delove, od kojih je svaki minijaturna kopija celine. Fraktale je moguce uvecavati beskonacno mnogo, pri cemu dolaze do izrazaja nacickane, umanjene verzije njih samih. Iako izgledaju kompleksno, poput lepog haosa, fraktali su zapravo vizuelne projekcije matematickih formula. Vise se ne izradjuju samo u svrhu proucavanja matematike – postali su vrednost i lepota sami za sebe, a fraktalna umetnost danas se smatra delom digitalne umetnosti. Ali, koliko god da su kompjuteri vazni za stvaranje fraktala, oni ostaju samo neophodan alat – covek je taj koji udahnjuje smisao "ritmicnim" oblicima i bojama ovih cudesnih i vecito progresivnih  "svetova unutar svetova".

Milan Dobrojevic rodjen je u Beogradu, 11. marta 1979. godine. Proteklih 15 godina bavi se dizajnom, glumom, produkcijom, slikarstvom i vajanjem, sticuci dragocena iskustva i vestine, zahvaljujuci etabliranim umetnicima i profesorima: Bozi Babicu, Miletu Risticu i Djordju Kozicu. Pocetkom 2002. godine Milan otkriva svet fraktala, ovladavajuci mogucnostima tada raspolozivih software-a. Godina 2006. postaje prekretnica za Dobrojevica, koji odlucuje da se, uprkos gotovo klasicnoj umetnickoj obuci i obrazovanju koje je dobio, posveti iskljucivo izradi fraktala kao i njihovoj primeni u marketingu, dizajnu enterijera, namestaja i, posebno, tekstila i modnih detalja.

Početkom 2007. godine Dobrojevic organizuje multimedijalnu izlozbu u galeriji New Moment, tokom koje fraktale – kao prakticno primenjive forme digitalne umetnosti – prikazuje i kroz prateci program: emitovanje video spota koji je producirao za grupu Prototip, te kroz modnu reviju vecernjih haljina za koje je dizajnirao fraktalne motive.

Danas Doborojevic planira pokretanje sopstvene modne linije, a ne zapostavlja ni takozvani cisti umetnicki pristup – nova kolekcija njegovih unikatnih radova nalazi se pred Vasim ocima, na zidovima Akademije i na uvek prisutnim monitorima racunara gde je sve pocelo.

Vise informacija o Milanu Dobrojevicu mozete naci na umetnikovoj zvanicnoj web prezentaciji: www.011art.com