Home

VESTI

Luomo Live! & Andrew Weatherall @ SKC

No Comments Latest

Andrew Weatherall je ličnost sa bezbroj lica. Producent inteligentnih pop klasika. Kralj balearskog Ibica sentimenta. Acid house ikona. Elektronski eksperimentator. Ozloglašeni potrošač i nepredvidivi stvaralac. Nezaustavljivi istražitelj granica elektronskog zvuka. Lo-fi minimalista. Tvrdoglavi usamljenik u vernosti antikomercijalnim vrednostima. Bastion pravog undergrounda. Originalna DJ ličnost. Londonista. 

 

Weatherallovi remiksi i producentski rad sa imenima kao što su Primal Scream,One Dove, My Bloody Valentine, Stereo MCs, James i Happy Mondays potpuno su obeležili jednu veliku eru britanske pop muzike. Dan danas, deceniju ili dve kasnije, svežina i originalnost isijavaju iz ovih dela jednako kao i prvog dana. Saradnja sa talentovanim elektronskim čarobnjakom Keithom Tenniswoodom na projektu Two Lone Swordsmen donela je niz albuma snimljenih u Rotter's Club studiju: Fifth Mission, Stay Down, Tiny Reminders, Further Reminders (uz gostovanja Calexico I Ricarda Villalobosa) i From The Double Gone Chapel.  

LUOMO je pop-eksperimentalno lice finskog umetnika Sasu Ripattija. Muzika koju kreira pod pseudonimom Luomo skicira fine linije izmedju slobodnih elektronskih formi i glamuroznog dancefloor spektakla, ovekovečujući tenzije i romantiku perfektnog diska za XXI vek. Njegove pesme zvuče kao dekonstruisani i po Luomo standardima ponovo sklopljeni melanž popa, housea i r&b-ja, maštovit i uzbudljiv kao malo šta na današnjoj klupskoj sceni.

 

 

Sasu Ripatti, pored svog Luomo lica, ima i svoj jednako poznati alter-ego – Vladislav Delay, koji je objavljivao za berlinski eksperimentalni dub-house label Chain Reaction kao i za legendardni elektronski Mille Plateaux, a koji smo imali prilike da čujemo i vidimo na spektakularnom nastupu na beogradskom Dis-Patch festivalu. Pod imenom Uusitalo objavio je niz dancefloor friendly izdanja za Force Inc. 

Britanski magazin The Wire ga je okarakterisao kao “jednog od kreativno najkonzistentnijih umetnika danas” (“one of the most consistently creative artists working today”).  Poslednji Luomo album, Convivial [2008], koji će upravo biti detaljno predstavljen na beogradskom nastupu 13. decembra 2008 u SKC-u u sklopu svetske promotivne turneje, pomerio je granice  njegovog zvuka uz pomoć niza novih saradnika meÄ‘u kojijima se ističu Cassy, Robert Owens, Apparat i drugi.

 

 

13.12.2008. SKC, Beograd

b there and no where else Cool