Home

VESTI

Live Nation testira nove “digitalne” karte

No Comments Latest

Live Nation…odnosno, "narukvice" (wristbands) sa ugrađenim "pametnim" mikročipovima.

Najveći svetski koncertni promoter i organizator, korporacija Live Nation Entertaiment, najavjuje testiranje nove vrste "karata" za svoje događaje.

 

U pitanju je već uobičajena "narukvica" (wristband), ali sa dodatnom "smart chip" tehnologijom, odnosno ugrađenim aktivnim mikročipom u koji je "upisan" identitet vlasnika ovakve "karte".

 

Same narukvice će izgleda moći i da se "dopunjuju" sa određenim kreditom, koji se može kasnije upotrebiti za plaćanje hrane i pića na koncertima i festivalima.

 

John Probyn iz Live Nation je za BBC Newsbeat izjavio da se ovakve karte uvode prvenstveno zbog ilegalne preprodaje karata.

"Vaša karta neće više biti obična papirna karta, to će biti narukvica sa čipom u koji je upisana vaša identifikacija. Ako se, na primer, pojavi neko čiji čip je kupljen na ime Fred Bloggs, mi možemo da tražimo dodatne dokumete da bi ta osoba dokazala da je zaista u pitanju Fred Bloggs."

Chris Wolstenholme iz Muse je bio jedan od muzičara koji je pozivao na uvođenje strožijih mera u borbi protiv "tapkanja" i preprodaja karata po cenema višim od zvaničnih.

 

 

 

 Klasične karte odlaze u istoriju?

Klasične karte odlaze u istoriju?

 

 

"To je nešto na šta bendovi treba da obrate pažnju, i moraju da uđu u igru u kojoj se kupuje direktno od benda radije nego od tih agenata "iz druge ruke". Bendovi moraju da probaju da prosto izguraju te prevarante iz posla."

Međutim, ostaje nejasno kakve veze ima Wolstenholmeova izjava o "kupovini direktno od bendova" sa tehnologijom koju uvodi najveća korporacija ove vrste u svetu. Takođe, ako ova tehnologija zaživi, otvara se pitanje privatnosti i bezbednosti – svi posetioci svih koncerata će biti identifikovani i registrovani u nekim bazama koje će biti van njihove kontrole, i čiji će sadržaj biti veoma primamljiv za različite vladine službe, zlonamerne medije i (naročito) razne biznise. Otvara se i pitanje plaćanja, registrovanja i ukrštanja podataka maloletnih lica, kao i mogućnost praćenja kretanja neke osobe na lokaciji na kojoj se održavaju događaji, a mogućnost da nekome u poslednjem trenutku poklonite vašu kartu postaje zapravo nešto što je ilegalno. I, na kraju, cenu uvođenja ove tehnologije će verovatno, kao i obično, platiti publika, kroz povećane cene karata…

 

 

 

 

Izvor:
MTV.rs