Home

VESTI

Lady Gaga najtraženija

No Comments Latest

Lady Gaga najtraženijaU 15. sedmicu tekuće 2009. ulazimo sa još tri noviteta na listi najprodavanijih singlova u Evropi. Ako ste pomislili da će nas u ovoj godini zaobići neki novi "girl" bendovi, prevarili ste se.

10. Još prošle godine su devojke iz sastava „The Saturdays“ snimile svoj prvi studijski album, sa kojeg su kao singlovi zaživele kompozicije „If This Is Love“, „Up“ i „Issues“. Ovaj britanski pop kvinet je najpre zavladao domaćim, engleskim tržište, a singl „Just Cant Get Enough“ dakle "cover" verzija čuvenog hita "Depeche Mode" uveo ih je i meÄ‘u najtiražnije u Evropi.

09. Nemački pop rok sastav "Silbermond" još od 2004. izdaje za "Sony" i do sada, uprkos neverovatnim tiražima u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, nisu imali neke značajnije „rezultate“ van nemačkog govornog područja. Prethodna dva albuma ostvarili su platinske tiraže. „Laut Gedacht“ čak i milion primeraka. Najnoviji koji će biti objavljen upravo ovih dana (20.03) „Nichts passiert“ prilično obećava jer je prvi singl „Irgendwas bleibt“ još prošle sedmice, kao novitet dospeo na sedmu poziciju, ove nedelje im je nažalost pripalo skromno deveto mesto.

08. Devojke iz sastava "Pussycat Dolls" se odlučile da objave još koji singl sa albuma koji se sem u Americi, još od septembra prošle godine odlično prodaje i u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Na četvrti singl „Bottle Pop“ ovaj pre svega pop, a zatim i ar en bi sastav polaže dosta nade, jer je reč o još jednoj saradnji sa Snup Dogom (Snoop Dog). Razlog: za jedan od najuspešnijih njihovih singlova „Buttons“ je upravo Kordozat Kalvin Broadus (Snoop Dogg) zaslužan. No, na listama i to u vrhu je i dalje singl „I Hate This Part“ koji se još od oktobra meseca drži jakih pozicija i u Evropi – osma pozicija ove nedelje…

 

 

Lady Gaga najtraženija

 

07. Za sada jedino dens izdanje koje se, kao pravo osveženje već sedmicama u nazad drži evropskog top tena: zaista je neverovatno da Lejdi Gaga i dalje sa čak dva singla opstaje u vrhu Eurochart-a i da tiraži i dalje značajno rastu. „Just Dance“ je i nakon 29 nedelja na listi 100 najprodavanijih na starom kontinentu. Ove nedelje pripalo mu je mesto broj sedam.

06. Još jedno američko izdanje ne silazi sa top lista ni u Americi, a ni u Evropi. Ako biste ušli u neku od većih prodavnica muzičkih izdanja u Nemačkoj, Engleskoj ili Holandiji i pitali šta to od singlova Evropljani najradije kupuju. Odgovor koji će dobiti biće zasigurno „Hot n Cold“ Keti Peri. Elizabet Hadson je naime u meÄ‘uvremenu krenula i na turneju. Zanimljivo je da su zakupljeni manji koncertni prostori, ali i da je interesovanje van svakih očekivanja. Na koncertu koji je prošle sedmice Keti u Hamburgu imala bilo je 1.200 fanova, a numera kojoj su se najviše obradovali bila je upravo još uvek aktuelni singl koji se ove sedmice nalazi na mestu broj šest.

05. Vreme je za još jedan novitet i to za promenu jedan iz Francuske. Florijan Pepi (Florian Peppuy) je autor i kompozitor, ujedno i muzičar koji svira nebrojano mnogo instrumenata. U francuskom bendu „Pep’s“ Florijan je gitarista i vokal. Zvuk koji ovaj sastav neguje teško je opisati, budući da se Florijan od pesme do pesme poigrava sa gotovo svim žanrovima. Ponajviše je ipak elemenata regea, roka, sola, fanka, džeza i hip-hopa. „Liberte“ je očekivano veliki hit na francuskom govornom području i zato mu je ove nedelje na evropskom top tenu pripalo mesto broj pet.

04. Amerčki reper Tremer Dillar alijas Flo Rajda (Flo Rida) ima novi singl. Reč je o novoj verziji hita „Right Round“ koji su 1984. izvodili "Dear or Alive". U to vreme je pomenuta numera bila veliki disko hit, Flo Rajda se pobrinuo da „Right Round“ doživi i hip-hop verziju. U tome mu je pomogla Keša (Kesha) koje trenutno važi za najangažovaniji prateći vokal u Americi. Njene vokale prepoznaćete u hitu Keti Peri „I Kissed a Girl“ ili recimo u numeri „Lace and Leather“ Britni Spirs. U svakom slučaju najuspešniji novitet ove sedmice je Flo Rajda.

03. Bez iznenaÄ‘enja ove sedmice u samom vrhu evropskog top tena. Treće pozicija je ove nedelje u rukama Džejmsa Morisona kojem su u meÄ‘uvremenu zamerili na, kako se često u kritikama navodi „rutinskim nastupima“. Džejms ne komunicira preterano sa publikom na koncertima. Njegov kompletan šarm zasnovan je isključivo na izuzetno prijatnom vokalu i emocijama o kojima se pesmama ovog izvoÄ‘ača govori. No to nije preterano iznenadilo samu publiku, naročito pripadnice lepšeg pola koje pojavu Morisona obično komentarišu rečima: „zašto svi muškarci ne mogu da budu kao on“. Džejms i Neli i dalje medju najtiražnijima, ove nedelje treća pozicija.

02. Keli Klarskon se „smeši“ prvo mesto, ali je za sada na vicešampionskoj poziciji, što je sjajan rezultat, budući da se njen novi album tek pojavio na tržištu. Recenzije su nažalost prilično poražavajuće, komentari upućenijih se uglavnom svode na prozivke prilično besmislenih tekstova i muzike koja po kvalitetu navodno nije daleko od televizijski trejlera. Šta god, prvi singl „My Life Would Suck without You“ najavljuje, a u isto vreme ostvaruje velike tiraže, a to će po svemu sudeći biti slučaj i sa albumom „All I Ever Wanted“.

01. Nije teško pretpostaviti da je titula najtiražnijeg singla u Evropi i dalje u rukama Lejdi Gage, koja nekim čudom najavljuje „ulazak u studio“ i snimanje novog albuma. „Biće to još jedan kreativni orgazam“ poručuje trenutno najuspešniji američki izvoÄ‘ač na evropskim prostorima i vrlo duhovito objašnjava koliko je to težak zadatak: „Snimiti album je gotovo isto kao i kada se u isto vreme zabavljate sa više muškaraca“. „Poker face“ je ubedljivo i dalje na mestu broj jedan i to čak u 14 zemalja.

Među novitetima na listi 100 najtiražnijih singlova u Evropi su ove sedmice i:

Jeanette „Undress To The Beat“

Beyonce „Hello“

Duffy „Rain On Your Parade“

 

 

 

Piše:

Nebojša Jakovljević, Deutsche Welle

 

Izvor:

B92 Kultura