Home

VESTI

Kings Of Strings na Gitar Artu

No Comments Latest

Kings Of Strings na Gitar ArtuInternacionalni Guitar Art festival biće održan u Beogradu od 16. do 21. marta, a okupiće više od 60 umetnika iz sveta, među kojima i majstore gitare trio Kings of Strings, najavili su organizatori.

Koncert trojice svetski priznatih gitarista okupljenih u triju Kings of Strings – Tommy Emmanuel-a, Vlatka Stefanovskog i Stochelo Rosenberg-a biće održan u Sava centru 17. marta 2012. godine.

Tommy Emmanuel-a svet prepoznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svedoče i priznanja magazina Rolling Stone i Guitar Player, nominacije za nagradu Grammy ili pohvale kolega sa kojima je sarađivao poput Eric Clapton-a, Joe Satarini-a, Steve Vonder-a ili Stev Vai-a koji je pre par godina izjavio da je Emmanuel "najbolji gitarista na svetu".

I otac električne gitare, legendarni Les Paul za Emmanuel-a je 2008. godine rekao da "ima sve predispozicije da bude zaista najveći".

Australijski gitarista ipak dosta je skromniji povodom svog učešća u Kings of Strings: "Ovo je velika čast i bio sam uzbuđen kad mi je predloženo da budem deo ovakvog sastava.

O Stochelo-u sam znao sve već dugi niz godina i želeo jako da sviramo zajedno, a kad sam otkrio Vlatkovo sviranje bio sam oduševljen!

Naučio sam mnogo tog od Vlatka u poslednje vreme".

 

 

 Kings Of Strings

Kings Of Strings

 

Stefanovski je praktično sinonim za gitaru na Balkanu, koji je od osnivanja kultne grupe "Leb i sol" kao autor ostavio neke od najvećih pesama sa ovih prostora poput "Čuvam noć od budnih", "Kao kakao", "Talasna dužina", "Nisam tvoj" ili nezaboravne gitarske izvedbe tradicionalnih tema "Jovano, Jovanke" i "Uči me majko, karaj me".

Saradnju sa dvojicom svetskih majstora, Vlatko doživljava kao priznanje: "Trebalo je da prođe 40 godina da stignem ovde gde sam, da mogu da sviram sa najboljima na svetu.

Osećam se kao da sam vežbao sve ovo vreme, i to ne samo svirao, već i život izučavao".
 

 

 Vlatko Stefanovski, Tommy Emmanuel i Stochelo Rosenberg

Vlatko Stefanovski, Tommy Emmanuel i Stochelo Rosenberg

 

Za Stochelo Rosenberg-a mnogi danas tvrde da je prevazišao i svog uzora, legendarnog Django Reinhardt-a, jer je gitaru počeo da svira "tek" deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Holandiji.

Stochelo sa porodičnom grupom "The Rosenberg Trio" danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina "Guitarist", te brojne nastupe širom sveta od "North Sea Jazz" festivala do njujorškog Karnegi hola.

Vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda, numere "For Sephora".

Ulaznice za koncert Kings of Strings su u prodaji, po cenama u rasponu od 1.590 do 2.990 dinara.

Posle nastupa u Beogradu, trio će krenuti na turneju po gradovima jugoistočne Evrope, a na tim koncertima predstaviće nekoliko različitih muzičkih žanrova i stilova sviranja akustične gitare.

 

 

 

Izvor:
B92