Home

VESTI

Keziah Jones na BELEF-u

No Comments Latest

 Zvezda muzičkog programa ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala, Kezaja Džons (Keziah Jones) nastupiće prvi put pred beogradskom publikom večeras na teniskim terenima, ispred Bitef art kafea na Kalemegdanu.

Na konferenciji za novinare održanoj u hotelu "Palas", nigerijski kantautor i gitarista koji sada živi u Londonu, rekao je da će na svom prvom nastupu u našoj zemlji svirati svoju muziku, afro soul, novi fank sa afro elementima.

Zvezda u Evropi i Japanu, Kezaja je svojom blufank muzikom na koju najveći uticaj ima njegovo afričko poreklo, dosegao kultni status u Londonu.

Njegov specifičan način sviranja gitare, kao i zagonetni refreni i oštro udaranje po žicama koje je promovisao na debi albumu "Blufunk Is A Fact" proslavili su ga početkom devedesetih godina prošlog veka. Album je prodat u pola miliona kopija.

 

Kezaja je rekao da trenutno u Njujorku radi na svom novom albumu "Nigerian wood" koji izlazi u septembru na kome je saraÄ‘ivao sa Ališom Kiz, Kanje Vestom, Džonom Ledžendom i Di AnÄ‘elom.

Kao predgrupa na Kezajinom sutrašnjem koncertu nastupiće beogradski sastav "Naked" koji svira džez sa najraznovrsnijim primesama. Sastav je za samo dve godine postao zapažen po svojim upečatljivim koncertima. Prvi album, pod nazivom "NOYZ" objavili su krajem prošle godine.

Do kraja Belefa publika može čuti i Feroa Sandersa, 25. jula u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja, a kao predgrupa američkom džez saksofonisti nastupiće "Dvojac bez kormilara". Za kraj festivala, 2. avgusta, gosti Beograda biće i "Osaka Monaurail", egzotični tokijski bend koji postoji 16 godina. Trenutno su u svetu vrlo popularni a kod nas se malo zna o njima, rekao je selektor muzičkog programa Željko Kerleta koji se posle 20 godina života u Londonu vratio u rodni Beograd. Kako je rekao, pre kofera i stalnog preseljenja, on je u svoj grad kao muzički selektor želeo da dovede neke od muzičara koje je upoznao, imena koja koja u svetu znače, imaju svoju publiku a kod nas nisu gostovali.