Home

VESTI

Irie FM – najbolji reggae bend u Evropi

No Comments Latest

Irie FM - najbolji reggae bend u EvropiIako je najčešće prva asocijacija na reggae muziku Bob Marley i daleka Jamajka, beogradski sastav Irie FM pokazao je da se i u ovim krajevima može čuti dobar reggae zvuk. I to, čak – najbolji u Evropi!

  

O tome svedoči titula Najboljeg reggae benda u Evropi, koju je ovaj devetočlani sastav nedavno osvojio na takmičenju "European Reggae Contest 2012" u italijanskom gradu Udinama (video snimke finalnih nastupa možete da pogledate ovde).

 

Iako je konkurencija bila mnogobrojna i veoma jaka, glasovi stručnog žirija i publike su složno presudili u korist benda Irie FM, koji se izdvojio svojom originalnošću, dinamičnim ritmom i moćnim tekstovima.

 

O samom takmičenju, šta ova prestižna nagrada znači za bend, ali i celokupnu reggae scenu u ovom regionu, domaćoj publici i planovima za leto, popričali smo sa Vukašinom Markovićem, frontmenom i autorom pesama benda Irie FM.

Za početak, čestitamo na velikom uspehu! Nadamo se da je ovo tek prva u nizu titula koje vas očekuju. Možeš li da nam kažeš nešto više o samom takmičenju? Kakva je bila konkurencija i šta je presudilo da baš Irie FM pobedi?

Hvala puno na čestitkama i lepim željama! Što se takmičenje tiče, ono se održava od 2002. godine i do pre dve godine ovaj deo Evrope nije bio ni u konkurenciji, konkretno Makedonija, Crna Gora i Srbija. Na našu inicijativu proširili su spisak zemalja i tako smo i došli na ideju da je ustvari Rototom Sunsplash festival dobra prilika da se vinemo u evropska nebesa, jer smo od samog starta bili worldwide orijentisani.

Na svakom festivalu se takmiči u proseku 7 zemalja. Ove godine su učestvovali bendovi poput Sundyata iz Francuske, Ital Audio iz Engleska, Chalwa Band & King Konsul iz Španije, italijanski Arrokibi Roots, nemački Sattatree i drugi. Po mom mišljenju, odlični su bili Englezi i Francuzi. Zvučno su bili jako dobri, ali po rečima žirija, presudila je naša originalnost. Inače, ono što generalno ruši ugled današnjoj reggae muzici je činjenica da je puna kako muzičkih tako i poetskih stereotipa. Taj problem su imali gore pomenuti konkurenti. Mi se, s druge strane, ložimo na potpuno drugačiji pristup muzici koju sviramo…

Kakvi su utisci posle pobede, da li ste je očekivali i šta će se sada promeniti zbog pobede?

Drago nam je zbog pobede. Cela ta akcija sa Rototomom je vrlo referentna, znači da je to dobra priča. Ali kad to kažem mislim na to da će promoteri iz Evrope da obrate pažnju na to što radi Irie FM. Ne bih da zvučim pretenciozno, ali mi već znamo da je to dobro…

Nismo očekivali ništa. Po dosadašnjem ličnom (a i kolektivnom, ako se tako može reći) iskustvu, to je stvarno nešto najgore što sebi možeš da prirediš. X puta smo se razočarali, tako da smo išli poput samuraja – spremni da svako novo jutro ili umremo ili pobedimo. Ono u šta smo bili sigurni jeste to da smo uložili ozbiljan trud i da je to jedna vrlo konkretna stavka koja nam jedina može omogućiti pobedu. To nam je bilo dovoljno. Zbog toga smo bili, nekako, spokojni.

 

 

 Irie FM - najbolji reggae bend u Evropi

Irie FM – najbolji reggae bend u Evropi

 

 

Šta će vam ova pobeda omogućiti?

Pobeda podrazumeva priliku za gostovanja na svim velikim reggae festivalima u Evropi  – to su Rototom Sunsplash, United Islands Festival, Reggae Radio Station Summer Festival, Reeds Festival, Mighty Sounds Festival. Takođe, kontakte sa svim njihovim glavnim promoterima i bukerima. Malo li je?!? ☺

Kako je izgledalo takmičenje, da li je neki bend iz Srbije učestvovao na nekom ovakvom takmičenju ranije?

Proše godine je sa nama, kada smo se takmičili po prvi put, išao bend ZAA iz Kruševca. Takmičenje, verovatno kao i svako drugo, blago napeto, svečano i vrlo precizno. Sva odstupanja od pravila su uzimana u obzir pri žiriranju.

Da li se razlikuje publika u Evropi od domaće, kada je reggae muzika u pitanju?

Rekao bih da da, ali ne značajno. Mlade generacije više ne slušaju isključivo jednu vrstu muzike, samo rap, rock, ili drum'n'bass. Mozda samo još metalci slušaju samo metal ☺… Barijere se gube kada kroz muziku to i sugerišeš. Mi pevamo na engleskom jeziku, pa stičem utisak da smo iz nekog razloga razumljiviji jer imamo bolju jezičku prođu. Naravno, ništa od ovoga se ne odnosi na ekipu koja je otvorena, voli dobru muziku i to im je dovoljan povod da i posle zvuka prime i reči. Worldwide.

Reggae muzika nije siroko zastupljena kod nas, kako si se opredelio bas za tu vrstu muzike?

To se desilo spontano… Ne umem niti želim (pa verovatno zato ni ne umem) da pravim pesmu da namenski bude letnji hit… Radim šta mi se radi i mislim da samo u toj varijanti ovo što radim može da postane odlično ili bez veze. Okupili smo se oko reggae muzike zato što nam je to bilo blisko, ali svako od nas iz benda ima afiniteta prema muzici u svakom pravcu, producentskom, sviračkom, kreativnom uopšte. Trenutno radim na svom off-projektu koji je najbliskiji nekoj kombinaciji srpskog new wave-a i novog disco zvuka… Pevam na srpskom… I lajver će mi biti sačinjen od drugova i kolega iz Irie FM-a, ali u drugačijem stilu.
Inače, rege je meni ljubav iz detinjstva. Posle pokojnog Kralja (Michael Jackson), naravno. Zato sad radim disco.

Kakvi su vam planovi za leto?

Turneja sa Irie FM-om, koncerti sa Eyesburnom i beogradskim Dixieland orkestrom, par off-projekata sa kolegama sa beogradske i regionalne muzičke scene… I na kraju, nadam se – duži odmor.

Izvor:

Mtv.rs