Home

VESTI

Gramofonske ploče su (opet) u modi

No Comments Latest

Gramofonske ploče su (opet) u modiGramofonske ploče možda deluju zastarelo ili samo kao neophodan rekvizit di-džejeva, ali njihova prodaja sve više raste – toliko da izdavačke kuće jedva uspevaju da zadovolje potražnju.

Jedna njujorška fabrika odlučila je, zato, da reciklira stari vinil u nove albume i ponudi novu muziku zainteresovanima, prenosi AFP.

 

U jednom kafeu u Bruklinu, koji je istovremeno i muzička prodavnica, muzika koja se čuje sa zvučnika ne dolazi sa ajpoda ili CD-a, već je reč o ličnoj kolekciji LP-ova vlasnika radnje.

Kao i druge prodavnice u Americi, "Blek gold" prodaje više ploča nego što su mogli i da zamisle. Ustvari, sa porastom prodaje od 37 procenata prošle godine, stare ploče ponovo se vraćaju na velika vrata posle skorog nestanka iz muzičke industrije sa pojavom MP3 plejera.

 

 Gramofonske ploče su (opet) u modi
Gramofonske ploče su (opet) u modi
 

Vlasnik prodavnice Džef Obliga smatra da se kupci okreću vinilu jer je zvuk na pločama bolji nego digitalni: "Zvuk, ako imate odgovarajuću opremu, daleko je superiorniji. Gotovo kao prava stvar – ako ne i bolja, ponekad."

Kada je reč o povratku ploča, ne može se izbeći ni modni momenat.

"Mržim reč trendi, ali upravo je to – to. Skroz je ''kul'' pojaviti se na nečijoj kućnoj žurci na kojoj se pušta muzika sa ploča", rekla je Sara Elbert, jedna od mušterija.

Za proizvođače ploča to su dobre vesti, ali i mnogo posla.

Mala fabrika Tomasa Berniha specijalizovala se za proizvodnju nekoliko albuma vrhunskog kvaliteta, ali je potražnja tolika da su morali da proizvode duplo više.

 

 Gramofonske ploče su (opet) u modi
Gramofonske ploče su (opet) u modi

 

"Na neki način smo se upecali i sada se sve više širimo. Dogodilo mi se da su mušterije bukvalno vikale na mene što imam samo dve mašine. Zbog toga sam morao nekako da dobavim još tri", kaže Bernih, vlasnik i menadžer fabrike "Bruklinfono".

Vinil je materijal baziran na petroleju i prilično je skup tako da je "Bruklinfono" u pokušaju da uštedi novac počeo da proizvodi nove albume od recikliranih ploča.

"Stare dame, kao što je moja baka, donosile bi mi svoje ploče, kao i moj ujak i momci sa ulice", objašnjava svoje početke Tomas Bernih.

Ploče i dalje čine svega jedan prodenat prodaje muzičkih izdanja u SAD i sasvim sigurno neće spasiti muzičku industriju, ali sa novim interesovanjem, starim pločama udahnut je i nov život i nada da će LP-ovi nastaviti da traju još neko vreme.

 

 

 

 

Izvor:

B92