Home

VESTI

Gradske rekreacije – Capoeira & Kung fu

No Comments Latest

Gradske rekreacije - Capoeira & Kung fuGradske rekreacije vam predstavljaju dve borilacke vestine koje su ostavile dubok trag u popularnoj kulturi. Capoeira je afro-brazilska umetnička forma koja kombinuje elemente: borilačke veštine, muzike, plesa, igre.

 

Capoeira prvenstveno napada šutevima, obaranjima, kolenima, laktovima i udarcima glavom. Neke škole podučavaju udarce rukom, ali oni nisu tako česti. Capoeira takođe koristi akrobacije i atletske pokrete za manevar oko partnera.

 

Muzika je sastavni deo kapuere. Postavlja tempo i stil igre koji se igra u okviru Rode (Hode). Neke pesme su o istoriji i priče poznatih kapuerista. Ostale pesme pokušaj da se inspirišu igrači da igraju bolje. Neke pesme su o tome šta se dešava u okviru Roda. Muzika se obično svira na dairama (pandeiro), bubnju (atabaque) i najvažnijem instrumentu koji se zove berimbau.

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=TbL60mBy5HI|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Capoeira Senzala Belgrade Batizado 2011 – Corda Azul Vladan Filipovic i Vavrin Veljko

 

 

Kapuera u Srbiji postoji još od 1997 godine, kada je praktikovala mala grupa ljudi. Od 2001 godine, posle seminara sa tada profesorom, a danas Mestre (majstor) Steen-om iz Danske, počinjemo saradnju sa jednom od najvećih Kapuera grupa na svetu – Centro Cultural Senzala de Capoeira-Mestre Peixinho.

 

KUNG FU (Klub Wu Tao) U svakom prirodnom pokretu ljudskog tela leži kung fu, kung fu je sve, ali i prvenstveno stanje svesti. Jedna beskonačna sekvenca izdvojena iz sveobuhvatnog kung fu-a, kao umetnosti življenja, je borbeni aspekt kung fu-a. Zapravo taj aspekt i smatramo za pojam "kung fu". Borba nije samo u oružju i tehnici, već i u razumevanju i svesnoj toleranciji.

 

Treba biti jak i izdržljiv borac u savlađivanju, unutrašnjih disciplina kung fu-a, koje su razumevanje i saosećanje. Možete biti tigar, zmaj, ždral, bogomoljka… ali biti čovek, dobar čovek, to je kung fu. Stil je nebitan, bitan je umetnik.
 
Dođite i uživajte u prezentciji i demonstraciji. Ulaz slobodan!

 

Četvrtak, 16/02/2012, 20h
Kulturni Centar GRAD
Brace Krsmanovic 4