Home

VESTI

Gosti 15. Festivala evropskog filma Palić

No Comments Latest

Pored ovogodišnjih dobitnika nagrade Aleksandar Lifka, poznatog britanskog reditelja Kena Loacha i jednog od najznačajnijih srpskih reditelja Gorana Paskaljevića, 15. Festival evropskog filma Palić ugostiće veliki broj evropskih umetnika iz sveta filma i muzike. 

Festivalu će ove godine prisustvovati autori i članovi filmskih ekipa svih filmova iz Glavnog programa festivala.

 

Festival će posetiti Eran Riklis, reditelj izraelskog filma Limunovo drvo (nagrada publike na Festivalu u Berlinu, 2008) koji će na Letnjoj pozornici otvoriti takmičarski program. Na Paliću će se ponovo naći i dobitnik Bronzanog tornja – nagrade Palićkog festivala za otkriće u evropskoj kinematografiji iz 2005. godine – Leonard Abrahamson, čiji će film Garaža nakon uspeha na mnogim prestižnim evropskim festivalima biti prikazan u Glavnom programu. Gost festivala biće i finski reditelj Petri Kotwica, autor filma Crni led i bugarski reditelj Stephan Komandarev, autor filma Svet je veliki i spasenje je iza ugla. Oba filma će takoÄ‘e biti prikazana u Glavnom programu festivala.

 

 

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti mesto nesvakidašnjih susreta filmadžija iz ne tako poznatih evropskih kinematografija. Tako će, meÄ‘u brojnim gostima, festival posetiti Kadri Kousaar, mlada rediteljka iz Estonije čiji će debitantski film Magnus biti prikazan u okviru programa Paralele i sudari. Na festivalu će gostovati i brojni domaći umetnici iz sveta filma. Festival će, izmeÄ‘u ostalih, posetiti, Milutin Petrović čiji se film Agi i Ema prikazuje u novom programu festivala – Dečji film, kao i Marko Kostić, reditelj još jednog domaćeg filma za decu – Princ od papira. Stefan Arsenijević, reditelj filma Ljubav i drugi zločini koji će biti prikazan u okviru Glavnog programa (van konkurencije), takoÄ‘e će biti gost festivala. 

Pored Kena Loacha i Gorana Paskaljevića, na festivalu će gostovati i laureat novoustanovljene nagrade Palićkog festivala, Underground spirit – nagrade za izuzetno filmsko stvaralaštvo u okviru nezavisne produkcije, francuski sineasta F. J. Ossang. 

Osim filmskih umetnika, na Paliću će gostovati i muzičari koji će nastupiti u okviru muzičkog programa festivala.  

Petnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 19. do 25. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici.

Pored Glavnog programa i pratećih programa, Novi mađarski film, Novi izraelski film, Mladi autori Evrope i Omaž program posvećen dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Kenu Loachu i Goranu Paskaljeviću, ove godine će se u koncepciji festivala ponovo naći program Paralele i sudari i novi programi, ECO DOX, Mnoga lica 1968. i Dečji program.

 
Posetioci Festivala evropskog filma Palić ponovo će imati prilike da uživaju u pažljivo odabranom i inspirativnom muzičkom programu, a od ove godine, prvi put, i u čarima "filmskog kampa".

Kamp je smešten na muškom štrandu na Paliću, opremljen kako bi se posetioci osećali što ugodnije (struja, topla voda), a cena za dve osobe za sedam dana boravka u kampu iznosi samo 800 dinara. Podsećamo da je ulaz na sve filmske projekcije i koncerte besplatan, osim za glavni filmski program gde ulaznica košta 200 dinara.

U okviru muzičkog programa festivala, nastupiće: Schneider TM iz Berlina, DVJ OOF – Cinemix iz Pariza, Pop Ivan iz Budimpešte, Goribor iz Bora i N.O.M iz Moskve.

U skladu sa misijom, atmosferom i festivalskim ambijentom, ovogodišnji slogan Festivala evropskog filma je – Feel, Reflex, Relax.

Više informacija na sajtu festivala – http://www.palicfilmfestival.com