Home

VESTI

Festival autorskog filma

No Comments Latest

 Film
 

 

Bilal, pokloni i muzika za autorski film
Cetvrtak, 15. novembar 2007. 13:47 


Novi festival autorskog filma održaće se u Beogradu od 27. novembra do 4. decembra, a organizatori su najavili gostovanja autora i glumaca iz inostranstva, bogate prateće programe, kao i jedan specijalni muzičko-filmski performans.

"Ove godine nema mesta greškama, kašnjenju, ili političkim preprekama, kao što je slučaj bio prošle godine" rekao je izvršni producent festivala Igor Stanković.

U zvaničnoj selekciji biće prikazan 21 film, od čega 18 u takmičarskom programu.

Premijerni program biće emitovan u Dvorani kulturnog centra, dok su reprize organizovane u Art bioskopu u Zemunu, i Domu kulture Studentski grad. Art će ugostiti i program "Autori u digitalnom mediju", dok će se prateći programi održavati u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

"Poseban značaj pridajemo programu "Pravo na razliku", posvećenom osobama sa posebnim potrebama. U Kinoteci ćete videti i omaž Slobodanu Novakoviću, koji je otvorio vrata autorskom filmu kod nas, šezdesetih godina prošlog veka" rekao je autor pratećeg programa Srdjan Vučinić.

Od gostiju, organizatori su najavili američku rediteljku Sesiliju Miniuki ("Isteklo vreme"), glumicu Mariju Ruiz Kruz ("Letnja kiša" Antonia Banderasa), američku rediteljku Noru Hope i Džona Sandersa ("Na kraju mora") i druge. Svakog dana biće organizovano druženje gostiju i publike.

Specijalni gost biće režiser i umetnik Enki Bilal, koji će predstaviti svoj projekat "Cinemonster". Bilal je napravio jednočasovni "remiks" svoja tri filma ("Besmrtna", "Tiko Mun" i "Bunker Palas hotel"), koji uživo na bini prati multimedijalni umetnik Goran Vejvoda. Kako izgleda jedinstveni filmski doživljaj, sa još jedinstvenijom live muzičkom pratnjom, publika će moći da vidi 1. decembra u 20 h.

Organizatori su se nadali gostovanju Nikite Mihalkova i Antonia Banderasa, ali nažalost, obojica su sprečeni da prisustvuju – ruski režiser je prekasno obavešten, dok Banderas trenutno snima čak dva filma.

Medjunarodni tročlani žiri ove godine čine britanski režiser Džulijan Ričards, "putujući" filmski kritičar Ron Holovej, i domaći režiser Srdjan Karanović. Još uvek nije odlučeno ko će od njih trojice biti predsednik žirija, koji će dodeliti glavno priznanje festivala – nagradu "Aleksandar Saša Petrović".

Karte za festival biće puštene u prodaju u ponedeljak, 19. novembra, po cenama od 100 dinara (termini od 10 i 12 h), 150 dinara (13.30 i 15.30 h) i 200 dinara za tri večernja termina.

"Svaki posetilac koji bude kupio dve karte dobiće poklon – DVD izdanje filmova "Letnja palata", "Božji grad", "Vreme za ljubav" i drugi" najavio je režiser Srdan Golubović, koji je novinarima preporučio filmove "California dreaming" Kristijana Nemeskua, i "Control" Antona Korbijna.

Festival će zvanično otvoriti film Aleksandra Sokurova "Aleksandra", 27. novembra u 20 h u Dvorani kulturnog centra.

 Izvor (MONDO)