Home

VESTI

Džon Meklaflin se vraca džez fjužnu

No Comments Latest

Džez legenda Džon Meklaflin najavio je da će na koncertu u Domu sindikata, zakazanom za 16. maj, izvoditi džez fjužn uz pomoć sastava “The 4th Dimension”.

Nakon skoro 40 godina sa statusom jednog od nekolicine živih velikana gitare, Meklaflin je dostigao tačku gde je osciliranje u izboru instrumenata postalo deo njegove umetničke ličnosti.

Iz pragmatičkih i filozofskih pobuda, Meklaflin je više puta prigrlio pa napuštao električnu gitaru. Krajem šezdesetih godina XX veka Toni Vilijams ga je angažovao na preporuku Džeka Dedžoneta. Meklaflin je brzo privukao pažnju svojom žestinom, upućenošću u džez, rok i bluz, kao i korišćenjem elemenata indijske muzike i flamenka. Ali čak i kad je osnovao svoj prvi električni fjužn bend "Mahavishnu Orchestra", snimio je klasični akustični album "My Goal’s Beyond" 1970. godine. Paradoks je sastavni deo sage Meklaflin koja i dalje traje.

U svojoj 65-oj godini Meklaflin se vraća intenzitetu svog post-fjužn stila, nakon skoro decenije provedene u mirnijim vodama Indo-džez grupe Šakti.

Meklaflinov album "Industrial Zen" (2006) povratak je žanru električnog džez-roka. Za njegove fanove, turneja sa grupom "The 4th Dimension" dugo je očekivani povratak u carstvo bučnog i brzog. Bubnjar Mark Mondesir dao je grupi polet, uz pomoć klavijaturiste Gerija Hazbenda, i mladog francuza na basu, Edriena Feroa.

"Moja disciplina je džez muzika, ali ja nisam tipičan standardni muzičar. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja jesam delimično takav. Poslušajte četiri standarda na albumu "Thieves and Poets" (2003). Vratio sam se na stil iz vremena "Time Remembered". Ali pored džeza, ja sam odrastao uz ritam i bluz, i rokenrol. To je vreme pre Mahavišnua. Još uvek sam Džoni Meklaflin, električni gitarista. To mi je u duši’, izjavio je je Meklaflin pred nastup u Beogradu.

Ulaznice po cenama od od 2500, 2800 i 3000 dinara mogu se nabaviti na blagajnama Doma sindikata i Beogradske arene (tel. za rezervacije: 220 20 50). Broj karata koje će biti puštene u prodaju ograničen je.