Home

VESTI

Diskoteke slave pedeseti rođendan

No Comments Latest

Diskoteke slave pedeseti rođendan

Vlasnik bara „Skoč Klab" u Ahenu 1959. godine angažovao je Klausa Kvirinija da zabavlja goste puštajući muziku sa gramofonskih ploča. Uspeh iz Ahena brzo se pročuo i proširio i na druge zemlje.

Većina diskoteka ovih dana proslavlja svoj 50. rođendan. Na iznenađenje mnogih, prvi disko klub nije otvoren ni u Njujorku, ni u Londonu, već u nemačkom Ahenu.

Sve je počelo 1959. godine kada je vlasniku bara „Skoč Klab" (Scotch Club) sinula ideja da skupe bendove, koji su svirali uživo, zameni Klausom Kvirinijem, koji je dobio zadatak da zabavlja goste puštajući muziku sa gramofonskih ploča.

"Tu noć sam prvi put popio viski, imao sam 19 godina i prema tadašnjem zakonu još nisam bio punoletan. Stao sam iza gramofona i najavio prvu pesmu rečima: Dame i gospodo, molim zavrnite vaše nogavice. Sledi pesma'Doći će brod' Lale Anderson", izjavio je Kvirini za nemački državni radio "Dojče vele". 

 

Diskoteke slave pedeseti rođendan

Klaus Kvirini je tako probio led i postao prvi disk džokej (DJ) na svetu. Dobio je naziv DJ Hajnrih. Uspeh iz Ahena brzo se pročuo i proširio i na druge zemlje i krajeve sveta.

U 1960-tim godinama mnogi vlasnici barova i kafića zapošljavaju disk džokeje, a diskoteke među mladima postaju sve popularnije. Mladi plešu uz rok muziku omiljenih bendova – Bitlsa i Roling Stounsa.

Tokom 1970-tih, vizuelne momente u diskotekama upotpunjuju velike ukrasne kugle i svetla u bojama, a menja se i muzički pravac. Rok zamenjuje disko muzika po uzoru na hitove grupe Boni M. Diskoteke se razvijaju u oaze za sklapanje muško-ženskih kontakata.

Te decenije, najpoznatija diskoteka na svetu postaje tzv. Studio 54 u Njujorku, simbol legendarnih zabava za američki i svetski džet set, mesto sramnih ispada poznatih, usled preterane konzumacije droge i alkohola.

U 1980-im godinama, svetske diskoteke je preplavila muzika nemačkih pevača i grupa poput Modern Talking, Nene i The Scorpions.

Naredne decenije diskotekama dominira tehno muzika, dok se danas može pronaći ponešto za svačiji ukus. Diskoteke danas sadrže više plesnih podijuma sa različitim muzičkim pravcima.

Tokom proteklih 50 godina, u diskotekama su se menjali muzički pravci i disk džokeji, a svrha im je, definitivno, i danas ostala ista – upoznavanje i druženje.

Prva diskoteka na Balkanu otvorena je 1967. godine u Beogradu i nosila je pomalo neobičan naziv "Kod Laze Šećera".

Držao ju je Lazar Šećerović, ali je zbog stalnih žalbi stanara susednih zgrada ubrzo zavorena, da bi potom bio otvoren disko klub u Domu omladine.

 

 

 

 

Izvor:

B92.net kultura