Home

VESTI

Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser Festival

No Comments Latest

Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser FestivalU okviru predstojećeg MIkser Festivala, u okviru programa 3/3 (Tri trećine) za koji je zadužen Dis-patch kolektiv, biće predstavljena video instalacija PROJECT MOE, a učesnici na istoimenoj radionici učestvovaće i u izradi video scenografije za ovaj trodnevni muzički program na otvorenom.
 

U 2012. godini Dis-patch kolektiv zaokružuje prošlogodišnju saradnju sa organizacijom Mikser, kada je realizovan slojevit i raznovrstan petodnevni program ViceVerse muzičke bine, kao i drugi prateći sadržaji.
 

Godinu dana kasnije, Dis-patch se konačno i definitivno transformisao u nezavisnu transdisciplinranu umetničko-edukativnu platformu, koja je ovog proleća već realizovala niz projekata, akcija, radionica i dešavanja. Kolektiv sada učestvuje u kreiranju raznovrsnih programa u zemlji, regionu i širom Evrope – od gostovanja na velikim festivalima kao što je Mikser, peko učešća u programskom razvoju partnerskih platformi, sve do samo-iniciranih i samo-finansiranih edukativnih aktivnosti, autorskih projekata, izložbi i saradnji.

 

 

 Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser Festival

Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser Festival

 

 
Trodnevni muzički program u prostoru otvorenog magacina u Mostarskoj ulici nosi jednostavan naziv 3/3 (TRI TREĆINE). Kroz tri segmenta imaćemo priliku da čujemo preko 20 uzbudljivih izvođača – koncerata, live actova i DJ setova iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Nemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Kine. Od novih bas linija i bitova iz Londona, preko digitalnog dub zvuka i afričke muzike puštane sa kaseta, vrućeg pulsa južno-američkih favela ili indie i post-rock formacija – sve do alternativnih heroja beogradske klupske scene. Tu su i partnerstva sa kolektivima kao što su Svetlana Industries, Mystic Stylez, Super Size She, NOFM ili projektom MOE iz Zagreba, čime Dis-patch nastavlja svoju ambiciju da predstavlja pažljivo programirane showcase programe.

Čitav program ove bine odvijaće se ispred premijernog predstavljanja video-instalacije MOE koja će poslužiti kao neuhvatljiva scenografija za plejadu uzbudljivih muzičkih izvođača. MOE je serijal svetlosnih i modularnih video-konstrukcija koje prati identičan koncept – prostorna multiplikacija jednog elementa i video manipulacija koja se primenjuje na tu površinu. Konstrukcija je fleksibilna u odnosu na različite veličine i tipove prostora, dok je do-it-yourself produkcioni metod takođe jedan od najbitnih određenja projekta. Koegzistencija fizičkog objekta i grafike generisane u realnom vremenu postiže se softverom za realtime video i grafiku – vvvv.

 

 

 Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser Festival

Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser Festival

 

 

Moe je po prvi put predstavljen na Illectricity festivalu u Zagrebu 2009. godine, a ubrzo zatim i u brojnim galerijama i na drugim festivalima u regionu, kao što su Elevate u Gracu, Hartera  u Rijeci ili najveći događaj posvećen bass muzici na planeti – Outlook Festival u Puli. Trenutno postoje dve verzije projekta, dok je celokupna platforma bazirana na Creative Commons attribution – Noncommercial, No Derivative works 3.0 licenci. Konstrukcija za MOE I sastoji se iz standardnih panela stiropora, koji su isečeni kako bi se dobio modul koji se može lako uklapati. Kada se sastavi, MOE I postaje trodimenzionalni ekran za koncerte i druge muzičke događaje. Za MOE II konstrukcija je bazirana na trodimenzionalnoj distorziji površine, koja je definisana kroz multiplikaciju dva različita trougla. Kada je finalna forma definisana i konstruisana, video teksture se dodaju preko svakog 3D panela, koje prate paterne fizičkog objekta. Svaki panel može imati zasebnu teksturu, dok su sve video teksture generisane u relanom vremenu i reaguju na zvuk koji se u tom trenutku emituje u prostoriji.

Radionica posvećena ovom projektu – koju će voditi njegovi autori Simon Morasi Piperčić i Vedran Kolac – biće održana 29. i 30. maja, i ima dva paralelna cilja. Prvi je razotkrivanje softverskih, konceptualnih i logističkih detalja jednog ovakvog projekta. U tom procesu, biće predstavljene i osnovne karakteristike softverskog okruženja vvvv, a zatim i zanimljiva iskustva iz domena VJ kulture, kao i kompletan proces nastanka projekta Moe i njegovog razvoja (Moe I > Moe II). Polaznici će imati prilike da testiraju funkcije video mapinga na minijaturnim primerima tokom radionice, a zatim će zajedno sa autorima učestvovati u izradi i postavljanju MOE skulpture na samu binu koja će biti korišćena za program 3/3.

 

 

Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser Festival

Dis-patch predstavlja PROJECT MOE @ Mikser Festival

 

 

Učešće na radionici je besplatno, ali je neophodna prethodna registracija. Kapacitet radionice je ograničen na 15 učesnika, a svoje prijave sa biografijom i kratkim tekstom o vašem dosadašnjem iskustvu iz domena live-videa i motivacijom da se prijavite možete poslati na email info@dis-patch.com.

Od četvrtka 31. maja do subote 02. juna, u periodu od 21 do 04 h, Dis-patch će u saradnji sa Mikserom i drugim partnerima predstaviti uzbudljivi muzički program u kome će nastupiti High Places (US), Kelpe (UK), Chad Valley (UK), Disrupt (DE), Awesome Tapes From Africa (US), 1000 Names (BG), Microburst (UK), Thunderloops (UK), Mangulica FM (RS), DJ Zhao (CH), MM Checkman (SI), Thinker (RS), Jackie Dagger (RS), Mystic Styles FM (RS), Bitipatibi (RS), 33-10-3402 (RS), Parrish Monsters (RS), Schwabe (RS) i Super Size She FM (RS). Tokom sve tri večeri biće aktivna i Project Moe instalacija.

WWW.PROJECTMOE.NET

www.mikser.rs
www.dis-patch.org
www.facebook.com/dispatchfestival
www.twitter.com/Dis_patch

Video: www.vimeo.com/22521504