Home

VESTI

Darkwood dub kreće na mini turneju po ex-YU

No Comments Latest

Darkwood dub kreće na mini turneju po ex-YU

Beogradski sastav ,,Darkwood Dub" posle koncerta 25. februara u klubu ,,DFK" u Banjaluci, sviraće po Hrvatskoj i Sloveniji, u Zagrebu, Rijeci i Novoj Gorici.

Povodom aktuelnog albuma ,,Jedinstvo", ,,Darkwood Dub” su najavili da će svirati 4. marta u zagrebačkom klubu ,,Aquarius", 5. marta u dvorani ,,Stereo" u Rijeci i 6. marta u klubu ,,,Mostovna" u slovenačkoj Novoj Gorici.

Grupa ,,Darkwood Dub” je na prošlonedeljnoj dodeli ,,Popboks" nagrada bila pobednik u kategoriji ,,najdogađaj" 2009. godine, za koncert održan 8. oktobra u gornjoj sali Doma omladine Beograda,pri čemu su najavili da je taj koncert sniman za buduće DVD izdanje.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=b-7xqw92_2s|width=450|height=277{/mgmediabot2}

 

Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao, fuzionišući rege i dab sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima. Do izdanja prvog albuma Paramparčad  (Take it or leave it, 1994), Darkwood Dub je postao najpopularniji andergraund bend u Beogradu, svirajući prepune koncerte pred fanatičnim obožavateljima čiji je broj često prelazio 1000, uprkos minimalnom prisustvu grupe na beogradskim radio i TV stanicama. Drugi album U nedogled (B92, 1996) doneo je dalji razvoj u kombinovanju različitih muzičkih struktura, kao i aktuelnih žanrova u plesnoj muzici, i po prvi put uključuje savremene muzičke tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni deo zvuka benda. Album je proglašen za najbolji album 1996. godine od gotovo svih muzičkih kritičara. Album je po prvi put pratila turneja po Srbiji. 1997. godine Darkwood Dub pravi muziku za pozorišnu predstavu Trainspotting, u režiji Đorđa Marjanovića, koja se, zajedno sa nekoliko remixa pesama grupe od strane različitih autora plesne muzike, pojavljuje na izdanju Darkwood Dub  (B92, 1997). Muzika sa ovog izdanja ima izrazito plesni karakter, pod uticajem tada svežeg drum ‘n’ bass pravca.

Naredni album grupe Elektropionir (B92, 1999), lansirao je favorite beogradske alternative u mejnstrim, sa čak četiri veoma uspešna singla. Tokom naredne dve godine, bend je intenzivno svirao po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije, istovremeno oformljujući sopstveni tonski studio pod imenom Elektropionir, u kojem od tog trenutka Darkwood Dub snima sve svoje naredne albume. Život počinje u tridesetoj (B92), album grupe objavljen 2002, bio je najprodavanji album godine, a ujedno je bio proglašen i za najbolji album godine od strane muzičke kritike. Turneja koja je usledila bila je do tada najekstenzivnija u istoriji grupe i obuhvatila je preko 20 gradova u Srbiji, i mnoštvo gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji. 2004. godine izlazi album O danima (B92), posle kojeg sledi još jedna uspešna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, Švajcarskoj, Austriji i Holandiji. Naredne četiri godine Darkwood Dub je proveo svirajući koncerte, pišući muziku za različite pozorišne predstave, javne događaje i video radove. Nakon rekonstrukcije studija Elektropionir, bend je snimio novi, sedmi album pod nazivom Jedinstvo (B92), koji je izašao 10. novembra 2008.

 

Članovi grupe:

Vuca – vokal
Bambi – gitare
Lav – bubnjevi
Miki – bas gitara

 

Izvor:

b92.net

wwwdarkwooddub.com