Home

VESTI

Dan borbe protiv side

No Comments Latest

Dan borbe protiv sideSvetski dan borbe protiv side obeležava se u Srbiji i svetu nizom manifestacija. U Srbiji se godišnje registruje više od 100 inficiranih, a od ukupnog broja zaraženih gotovo svaka druga osoba ima manje od 30 godina.

Srbija i svet obeležavaju 1. decembar, Međunarodni dan borbe protiv side, performansima, edukativnim skupovima i tribinama.

 

Od 1985. godine do kraja novembra 2010. u Srbiji su registrovane 2.554 osobe inficirane HIV-om, od kojih su 1.524 obolele od AIDS-a, a 1.071 HIV pozitivna osoba je umrla, podaci su Omladine Jazasa.

Beograd je, prema podacima Jazasa, najteže pogođen HIV epidemijom, ali se i najveći broj osoba testira upravo u prestonici.

Od 106 inficiranih HIV-om tokom 2010. godine, kako je navedeno, 47 odsto je iz Beograda, 24 odsto iz Vojvodine, a trećina iz centralne Srbije.
 

 

 Dan borbe protiv side

Dan borbe protiv side

 

Rezultati istraživanja za 2011. godinu biće danas objavljeni.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja 1. decembra u Srbiji počeće sutra na beogradskom Trgu Republike u 13 časova gde će građani moći da se informišu o HIV-u/sidi i drugim polno prenosivim infekcijama, kao i najnovijim epidemiološkim podacima.

Takođe, na Trgu Republike građani će moći besplatno da se testiraju od 14 do 16 časova u mobilnoj jedinici u organizaciji Jazasa, a u Zemunu od 16.30 časova.

Centralnoj manifestaciji u Beogradu priključiće se i javne ličnosti, a građani će dobiti razne edukativne materijale.

Na Fakultetu političkih nauka sutra u 16 časova biće održana tribina na temu trenutnog stanja epidemije virusom HIV-a u Srbiji.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=fJ7xRj_0RZU|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 AKO RESKIRAŠ, BOLJE DA SE TESTIRAŠ

 

 

Tribina o problemima u HIV prevenciji u Srbiji biće održana i u Domu omladine u 18 časova u organizaciji Gej lezbejskog info centra, u okviru trećeg Međunarodnog festivala kvir filma "Merlinka".

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side u petak, 2. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnost biće održan naučni skup o HIV-u i AIDS-u, a u 23.00 u klubu "Vešeraj Barka" žurka.

Kako je ranije objavljeno, u Srbiji se godišnje registruje više od 100 novoinficiranih virusom side, a od ukupnog broja zaraženih 47 odsto čine mladi od 15 do 29 godina.

 

 

 

Izvor:

RTS