Home

VESTI

Da Vinci posle Niša u Beogradu

No Comments Latest

Izložbe crteža, skica i eksponata slavnog Leonarda Da Vinčija pod nazivom "Leonardovi kodeksi i mašine" biće otvorena 23. juna, u beogradskoj galeriji Niš art fondacije (NAF), saopštili su organizatori na konferenciji za novinare.

Zahvaljujući upornosti i istrajnosti Radovana Laleta Đurića, slikara iz Niša, koji radi u Njujorku, ova ekskluzivna izložba je stigla u Srbiju.

"Ovo je najveća izložba koja je napustila Firencu. Ovo je celokupan Da Vinčijev rad koji je primenjen svakodnevno u današnjem životu: prvi bicikl, helikopter, top… a koji su projektovani pre nekoliko vekova", istakao je Đurić.

"Kada se nešto dovoljno želi, to se i postigne, a ja sam želeo i uspeo da dobijem svih 65 eksponata.

 

Zahvaljujući donatorstvu DIN „Fabrika duvana" a.d. Niš, u sastavu Filip Moris Internešenal ovaj projekat je uspešno realizovan", dodao je Đurić.

Olja Ivanjicki je podsetila da je ona celog života inspirisana Leonardovim radom. "Njegov rad je večna inspiracija, a večna tuga je to što u umetnosti nijedan projekat nije shvaćen na vreme, nego tek mnogo kasnije. Ovaj slavni umetnik je pravi primer", ukazala je ona.

Autor kataloga Jovan Ćirilov izjavio je " da je kniga koja prati ovu izložbu van svojih tokova zato što je Leonardo i pisac i slikar".

"Važno je bilo prikazati svaki objekat, dodati opise i činjenice da knjiga ne bude dosadna. Da Vinči je jedinica za merenje genijalnosti. Zaista se vredi posvetiti svakom projektu, svakom crtežu", naglasio je on.

Prema rečima Nede Arnerić, "ovo je prilika da se Srbiji vrati osećaj za kulturu i umetnost".

Ova spektakularna izložba je bila prvo predstavljena u Nišu gde ju je videlo preko 30.000 ljudi. U Beogradu će biti otvorena do 1. avgusta, a ako interesovanje bude veliko biće produžena.

Ulaz je slobodan.