Home

VESTI

Džoni Å tulić priprema zbirku “Smijurijada”

No Comments Latest

Džoni Štulić

Štulić (56), koji trenutno živi u Utrehtu, poznat je po tome da retko i nerado daje izjave i intervjue, ali je za "Novosti" ipak otkrio neke od svojih planova.

Legendarni muzičar upravo je pripremio svoju zbirku odabranih dela u 12 knjiga, pod nazivom "Smijurijada". Prepevao je "Ilijadu", "Odiseju", kineske, sumerske i ostale drevne zapise, a jednu knjigu posvetio je i novinskim napisima o svojoj bivšoj grupi.

"Odlučio sam se na prepeve jer je ova dela nemoguće čitati na našem jeziku. Prevodi su stari, a jezik se izmenio. MeÄ‘utim, nisam znao u šta se upuštam. 'Ilijada' je kao 'rols rojs', a ja nisam umeo ni bicikl da sklopim. Mučio sam se sa slovima, sa zarezima… Na kraju sam dobio delo slično enciklopediji, koje ima više od 5.000 strana", rekao je Štulić.

Nije poznato kada će publika moći da kupi i pročita "Smijurijadu", jer muzičar i pisac kaže da je on svoj veliki deo posla odradio, a izdavački deo trebalo bi da preuzme neko drugi.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=3Uye3crjtxY|width=450|height=277{/mgmediabot2}

 

Priznaje da mu svirke i koncerti "sami po sebi" nedostaju.

"Ipak, čime god da se baviš, bitno je da se najpre razgibavaš, ne može se srljati. Ne mogu da krenem kao što sam nekada išao. Ne razmišljam ni o oproštajnoj turneji, te emotivne stvari su za filmove. TakoÄ‘e, potrebna je i velika organizacija, koju više ne želim da pravim o svom trošku. Već 20 godina nemam nikakav dohodak".

Štulić otkriva da mu kuća "Kroacija rekords" jeste dužna zbog reizdanja albuma Azre, ali da neće tražiti taj novac.

"Nije stvar u novcu. Ako bih ga uzeo, značilo bi da potvrÄ‘ujem njihovo pravo da objave naše pesme, a oni nemaju to pravo. Druga stvar su obračuni – neću 2.000 neke valute, da bih njima opravdao 200.000".

Što se tiče tuÄ‘e muzike, Štulić se ograÄ‘uje da "dobre muzike nije bilo još od šezdesetih i sedamdesetih".

"Poslednji dobar zvuk bili su punk i novi val. Devedesetih, kao ni od 2000. pa do sada, kao da muzike ni nema", zaključuje muzičar.

 

Izvor:

MTsMondo