Home

VESTI

Beogradska nedelja dizajna

No Comments Latest

Uz centralnu konferenciju i učešće svetskih dizajnera i arhitekata, tokom šest dana 40 različitih događaja

Beogradska nedelja dizajna, fokusirana na temu „Moderan život”, biće održana ove godine od 5.do 11. maja i, kao i prethodne dve godine, okupiće najpoznatije svetske eksperte u oblasti dizajna, arhitekture, brendinga, marketinga. Poredčetrdesetak događaja, izložbi, tribina koji će se odvijati tokom šest dana, centralno mesto pripada konferenciji koja će se ove godine dešavati u hotelu Jugoslavija. Konferencija je nazvana „Modern na kvadrat” a mesto događanja, hotel Jugoslavija odabran je u duhu ideje da se konferencije održavaju u zgradama koje su ikone beogradske modernističke arhitekture.

Tako je prošle godine konferencija održana u Palati federacije,a prve godineu „Sava centru”. Hotel Jugoslavija zatvoren je pre dve godine, sada je bez vode i struje i biće, kao što očekuju organizatori, inspirativno mesto za učesnike konferencije. Među njima su Daniel Libeskind, poznat po tome što je projektovao Jevrejski muzej u Berlinu, Imperial War muzej u Mančesteru, Jevrejski muzej u Kopenhagenu…, predstavnici studija BIG iz Danske, proslavljeni dizajner Konstantin Grčić, Patricija Moroso, predstavnica kompanije za proizvodnju nameštaja „Moroso”, Alis Rostorn, kolumnistkinja „Herald tribjuna”…

Konferencijski program sastojaće se iz predavanja koja se odnose na fenomen visokog dizajna i savremene arhitekture, ulogu dizajna u kreiranju masovnih medija, uticaj medija na stvaranje kulture dizajna u jednom društvu.

Govornici i lideri globalnih i lokalnih mreža kreativne industrije će kroz predavanja, radionice, studije slučaja, predložiti konkretna rešenja za rešavanje lokalnih problema. Maja Vidaković, jedan od pokretača Beogradske nedelje dizajna, kaže da se svake godine biraju oni autori čiji je rad vezan i primenjiv na naš društveni i politički kontekst.

U okviru Beogradske nedelje dizajna odvijaće se i projekat „Ghost 08” koji je dao šansu domaćoj pameti– studentima, profesionalcima i amaterima da u oblasti dizajna, arhitekture, tehnologije predlože svoja rešenja. Ovogodišnji „Ghost” predstaviće prototipove radova koje su autori realizovali sami u okviru školskih programa ili sa potencijalnim proizvođačima nameštaja, a zahvaljujući kompaniji „Jasen”, osam različitih prototipova nameštaja i 30 pojedinačnih komada biće materijalizovano.

Manifestacija „Beograd na kvadrat” je segment u okviru kojeg će se odvijati izložbe iz svih oblasti dizajna u beogradskim galerijama, a na Beogradskoj nedelji dizajna biće organizovan i konkurs za učenike i studente dizajna za praktičnu primenu logotipa beogradskog Oktobarskog salona.