Home

VESTI

Arhiv rokenrola by Mik Džons

No Comments Latest

Arhiv rokenrola by Mik Džons

Nekadašnji gitarista grupe "Kleš" Mik Džons otvorio je u Londonu arhiv rokenrola u kome je pohranjeno više od 10.000 knjiga, časopisa, ploča, postera i drugih predmeta koje je ovaj bivši panker i anarhista godinama sakupljao.

Arhiv "Stramervil" nalazi se u blizini čuvenog londonskog buvljaka Portobelo roud, gde su Džons i Džo Stamer, frontmen "Kleša", osnovali svoj bend davne 1974. godine.

Zbirka rokenrol predmeta, među kojima posebno mesto imaju muzički časopisi "Creem" i "Rock Scene", zatim stari albumi, odeća s nastupa, avionske karte, bekstejdž propusnice, pa čak i kartonska ambalaža za pice – dobila je podršku i lokalnih vlasti, koje su obezbedile osam bibliotekara čiji je zadatak da vode posetioce kroz arhiv.

"Ovo su relikvije prošlog veka. Deo istorije britanske muzike. Nadam se da će arhiv inspirisati ljude i podstaći njihovu kreativnost", izjavio je Džons za "Ivning standard".

Arhiv rokenrola by Mik Džons

 

Pored arhiva, u kome se, za razliku od ostalih institucija ove vrste, stalno čuje muzika, nalazi se muzički studio koji će moći da koriste novi bendovi.

Zahvalivši lokalnim vlastima na pomoći, stari panker ne bi bio to što jeste da se nije ogradio od establišmenta. "Ovim nisam postao deo establišmenta. Možda deo muzičke industrije, ali nikako establišmenta", istakao je Džons. 

 

 

Izvor:

B92