Home

VESTI

40 godina grupe Queen

No Comments Latest

40 godina grupe QueenNajavljuje se velika izložba u Londonu i novi BBC dokumentarni film o bendu.

Preko 170 miliona prodatih albuma, 18 albuma na prvom mestu top lista, 10 DVD izdanja koja su bila najprodavanija u svoje vreme, 700 velikih koncerata širom sveta – tako u brojevima može da izgleda karijera grupa Queen.

 

Ako se doda i sedam Ivor Novelo nagrada, inauguracija u Rock & Roll Hall of Fame i Guiness rekord za najuspešniji bend u istoriji britanskih top lista, jasno je da su Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor i John Deacon pre 40 godina započeli projekat koji je promenio modernu muziku.

Za ovu godišnjicu je najavljena serija događaja i izdanja: u Londonu se za 25. februar najavljuje izložba pod nazivom "Stormtroopers in Stilettos", na kojoj će fanovi putem interaktivnih video i audio instalacija moći da se još detalnije upoznaju sa radom Queen do prerioda iz polovine 70-tih godina prošlog veka, a najavljuju se i "eksponati koji do sada nikada nisu izlagani".

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=xdCrZfTkG1c|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 Queen – We are the champions, live

 

 

Za tu priliku izdavačka kuća Island Records najavljuje i luksuzna reizdanja prvih pet albuma benda u različitim formatima, dok će se i sva ostala njihova izdanja ponovo objaviti do kraja 2011. Medijska kuća BBC najavljuje i veliki dokumentarni film, u kojem će se pojaviti do sada neprikazan intervju u kojem o bendu govore bubnjar Roger Taylor i gitarista Brian May.

Za ovu godinu i Hollywod lansira prvi veliki film o Queen, a legendarni pevač Freddie Mercury (preminuo 1991) će biti predstavljen kroz lik koji će igrati Sacha Baron Cohen.

Posle četiri decnije od osnivanja, mnogi savremeni muzičari i danas navode upravo Queen kao jedan od bendova koji su ih inspirisali u radu – u tekstu se pominju Lady Gaga (koja je izabrala svoje umetničko ime prema Queen hitu iz 1984, pesmi pod imenom "Radio Ga Ga"), Axl Rose, Katy Perry i Dave Grohl…

Izvor:
mtv.rs