Home

VESTI

Vakcina protiv fast-mood civilizacije!!!

No Comments Kultura

Sajam kratke elektronske forme je izložba radova elektronske umetnosti koji traju ili mogu biti konzumirani u vremenu do trideset sekundi.

Od autora i autorki se traži da stvaraju unutar vremenskog okvira kojim vlada industrija oglašavanja i masovnih komunikacija. Kratak video ili audio zapis, spoof reklamu, scroll tekstualnu poruku ili slogan, džingl, veb baner ili sajt, screen saver, seriju fotografija napravljenu u periodu do 30 sekundi, flash ili 3D animaciju, kao i bilo koji drugi medijski proizvod, možete predstaviti kao vašu viziju ili kritički osvrt na svet kojim smo okruženi, kao alternativnu zabavu ili vašu potrebu da se snaÄ‘ete u medijskoj džungli. KEF je otvoren ne samo za umetnike i umetnice nego i za sve proizvoÄ‘ače, konzumente i stvarašače medijske kulture.  

KEF postoji već devet godina, i otvara mnoga pitanja koja su konstantno prisutna a bojimo se nekoga i nečega da o njima pričamo! KEF otvara i onu vrstu boli koja se u svakom od nas krije dok pokušavamo da živimo naše živote!

 

 

 

Na KEF-u svake godine želi da prikaže svoje mišljenje, ali i umetničke veštine stotinak zainteresovanih. MeÄ‘u poštovaocima ovakve vrste izražavanja KEF zauzima vrlo značajno mesto. KEF je sajam koji u svom timu, a pre svega njegov autor Nebojša Milikić, obraća pažnju na decentralizaciju kulture. Cilj Kefa je da dopre do naroda ljudi koji nisu u uskom polju delovanja umetnosti i kulture. KEF s toga predstavlja, značajno mesto u kulturnom životu, i svakodnevici ne samo Beograda već i Srbije. To potvrÄ‘uje njegov opstanak u ne tako olakšanim mogućnostima, i priznanje od strane eminentnih teoretičara umetnosti i marketinških stručnjaka poput Miška Šuvakovića, Voje Žanetića, dejana Sretenovića, Maje Marinković, Dejana Vulina, Jovana ÄŒekića, Vladimira Tupanjca, Nadežde Milenković i drugih koji su iz godine ostavljali pisani o rad o značaju KEF-a.  

Miško Šuvaković opisuje KEF kao “Odnos prema svakodnevici – o politici svakodnevne slike.” Radove tada prvog KEF-a opisuje kao moguće “etnološke tragove aktuelnosti” vremena u kom su nastajali. Dok KEF predstavlja kao “Produkciju u kulturi”.

Maja Marinković kao značajnu ulogu KEF-a vidi upoznavanje naroda sa umetnošÄ‡u, te navodi da se narod mora naviknuti na umetnost, te i ukoliko ne želi da poseti galerije “Iznenadite ga u fotelji”. ona u KEF-u prepoznaje snagu i kapacitet njene osnovne ideje kao kulturnog radnika “Protiv nekvaliteta se bori kvalitetom”.

“KEF je prvi korak za nastajuću ekransku kulturu„ u svom tekstu naveo je Jovan ÄŒekić.

Vladimir Tupanjac navodi da je ključ uspeha i značaj KEF-a to što u današnjem vremenu navodi da se u trideset sekundi kaže nešto veliko, da se kritikuje, postupi toplo i ljudski – a KEF daje plodno tle za razvoj istog.   
“Sve velike i važne stvari koje nam odreÄ‘uju život uvek se saopšte za manje od trideset sekundi. Sve ostalo je okolišanje, odlaganje, oblanda.“

“Taman onoliko vremena koliko smo i sami spremni da posvetimo drugima. A da ne posegnemo za daljinskim. sećanja uvek je kratka forma.”

“Saopšti mi nešto važno, saopšti to na originalan način i, za boga miloga, uradi to u trideset sekundi. A onda pošalji na KEF.”

AUTOR:Nadežda Milenković  „Oda kratkoj formi“  
 
 
 

KEF 09

Ovogodišnji KEF održaće se od 29. novembar – 1. decembar 2008. godine u prostoru Kulturnog centra REX, Jevrejska 16. Tema  ovogodišnjeg KEF-a je "ŠTEK"

Ko,

šta,

gde,

kako i zašto

krije ili čuva?

Imate trideset sekundi!
Svi radovi koji su odgovorili osnovnim zahtevima konkursa (veza sa zadatom temom, trajanje do 30 sekundi, elektronska forma, inovativnost, medijska zavodljivost) i bili poslati do 15. novembra, biće prikazani na istovremenim izložbama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 29. novembra do 1. decembra 2007. godine. na konkurs je pristiglo preko 100 (stotinu) radova.
U Novom Sadu izložba će sajam održan od 29. novembra – 1. decembra 2008 godine u prostoru Multimedijalnog centra, Akademije za likovne umetnosti, Đure Jakšića br. 7. Projekat je realizovan u saradnji sa katedrom za likovne medije.  
U Beogradu će sajam biti održan u prostoru Kulturnog centra REX, Jevrejska 16. od 29. novembra – 1. decembra 2008. godine.   
U Nišu će sajam biti održan u Galeriji Paviljon (TvrÄ‘ava) u sradnji sa Grupom "ÄŒaj odličan" i Dušanom Cvetkovićem iz Niša.

 
Na otvaranjima izložbi najuspešnijim učesnicima i učesnicama biće dodeljene tri NAGRADE Rexovog žirija:

TEHNIÄŒKA OPREMA u vrednosti od ?

I nagrada 50.000 din

II nagrada 40.000 din

III nagrada 30.000 din

+ Po zatvaranju izložbi biće dodeljena nagrada publike – sav novac prikupljen donacijama za glasačke listiće.   

Do samog proglašenja pobednika neće se znati iz kog je grada pobednik, i u kom gradu će biti dodeljene negrade.  

Ovogodišnji rexov žiri predstavljaju: Dragan Živančević (Katedra za nove likovne medije Akademije umetnosti Novi Sad), Zoe Gudović (Žene na delu, Beograd), Vladan Jeremić (Biro za kulturu i komunikaciju, Beograd), Dušan Cvetković (Grupa ÄŒaj Odličan, Niš), Nebojša Milikić (Kulturni centar Rex, Beograd)
 

Otvaranje ovogodišnjeg Sajma biće vrsta interaktivne izložbe.  

Zvanično otvaranje planirano je 29. novembra u 20h, u svim gradovima u svim prostorima, kada će i biti dodeljene nagrade.  

Realizaciju KEFa 9 pomogli su Gradski sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.  
 
http://www.rex.b92.net/kef/