Home

VESTI

Umetnost na vodi @ Play

No Comments Kultura

Umetnost na vodi @ PlayNeko bi rekao da je umetnost koja plovi I obitava na vodi naše prestonice, deo šale ili da ista stvarnije moguća. Ipak “it's happening” upravo tu, na Ušću, gde Umetnost ne plovi, već stagnira i čami iza prašnjavih prozora nekadašnjeg njenog hrama.
 

U svetlom i prostranom prostoru novootvorenog plovećeg koncepta SPLAY, biće moguće uživati u  nesvakidašnjim umetničkim kreacijama, pretežno mladih beogradskih i internacionalnih umetnika, koje će u jednom novom ritmu, vibrirati dobrim idejama, virtuoznošću i drskošću.
 

Izložena dela biće zastupljena u svim likovnim medijima i regularno će se menjati u skladu sa programom koji osmišlja umetnički direktor SPLAY-a, naš renomirani internacionalni umetnik Mihael Milunović.

Prvi korak na platformi će ovoga leta biti izložba radova Vuka Vučkovića, AleksandraTodorovića, Pedje Damjanovića i umetničkog para Bruna Tolića i Žoane Markade.

Izukrštane vizije svetova ovih pet umetnika, koji svaki na svoj način predstavlja aktuelni svet u kojem živimo, deluju kao vizuelna pesnica na posmatrača. Supra- realistički S/M imaginarij Vuka Vučkovića,se ogleda sa mašinizaranim weltordnung-om u perpetualnoj dinamici Bruna Tolića, dok se simboličke «metabirokrate» Aleksandra Todorovića gađaju sa vibrantnim hibridima tetovaža i hermetičkih prizora Pedje Damjanovića.

Waterfront više nikada neće biti ono što je bio.

Let’ SPLAY !

 

 

 Umetnost na vodi @ Play

Umetnost na vodi @ Play

 

 
Turbo Comix, duo baziran u Beogradu koji sačinjavaju Johanna Marcadé (Francuska) i Bruno Tolić (Hrvatska) deluju na više kulturnih „frontova“. Osim vlastitom umetničkom praksom, bave se izdavaštvom i promocijom andergraund stripa (jedni su od organizatora festivala nesvrstanog stripa „Novo Doba“). Izdavačka aktivnost  usmerena je prema promociji stripa iz našeg regiona na francuskom govornom području. U autorskim projektima, Turbo Comix bavi se stripom, animacijom i ilustracijom koristeći imaginarij popularne i undergorund kulture u svrhu stvaranja zabavnih i subverzivnih umetničkih dela.

Vuk Vučković je rođen 1986. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Trenutno radi na svom doktorskom umetničkom projektu, nalazi se na trećoj godini Doktorskih umetničkih studija slikarstva na istom fakultetu. Svoj rad je javno prezentovao više od sto puta, izlagao je na dvanaest samostalnih, šezdeset kolektivnih izložbi i učestvovao na tridesetak ostalih umetničkih događaja. Član je ULUS-a i aktivista ARTifACT-a. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Živi i radi u Pančevu.

 

 

 Umetnost na vodi @ Play

Umetnost na vodi @ Play

 

 

Aleksandar Todorović je diplomirao u septembru 2007. Godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, sa statusom mastera. Član ULUS-a i samostalni umetnik je od 2011. godine, kao i član umetničkog društva Ignis I društva Široka Staza. I dalje radi izradu stripa, ilustracija, umetničkih slika, portreta, pejzaža, ikona i zidnih slika. Izlagao je svoje radove na samostalnim, kao i grupnim izložbama širom zemlje.

Predrag Damjanovic je diplomirao u septembru 2010.godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, sa statusom mastera.Tokom završne godine studija, 2004. osvojio je dve nagrade za nabolju sliku:  fond “Master Miodrag Janjušević”, kao i  nagradu “Perspektive” Jugoslovenske galerije umetničkih dela. Dva puta stipendista Fonda mladih Srbije 2000. i Gradskog Sekretarijata za kulturu 2004. Član je ULUS-a.

 

 

 Umetnost na vodi @ Play

Umetnost na vodi @ Play

 

 
Hans Buster je direktor VitaVerde kompanije, specijalizovane za pejzažnu arhitekturu, dizajn i projektovanje sistema vegetacije u zgradama . Specijalizovan tim pejzažnih arhitekata, agronoma i dizajnera se bavi vegetacijom koja je integrisana u zgrade, vertikalne bašte, zelene krovove, unutrašnjom i spoljašnjom dekoracijom biljkama. Projekti na kojima rade trenutno su upravljanje vodama u hotelskim baštama na Kipru, dizajn i izrada vertikalnih bašti u filijalama Nacionalne Banke Grčke i Dečije biblioteke u Solunu i izrada zelenih krovova u nekoliko urbanih sredina. Od nedavno započinju saradnju na brojnim projektima u Srbiji.