Home

VESTI

Šesti Kikinda Short

No Comments Kultura

Šesti Kikinda ShortOd 28. juna do 03. jula 2011, u Kikindi i Beogradu, biće održano šesto izdanje međunarodnog Festivala kratke priče KIKINDA SHORT.

Na ovogodišnjem Festivalu KIKINDA SHORT nastupiće 24 autora iz 18 zemalja što je najveći broj učesnika, zemalja, ali i različitih jezika do sada.

 

Organizatori u Srbiju dovode veliki broj pisaca iz zemalja koje do sada nisu učestvovale na Festivalu, ali i određeni broj onih čija su dela već prevođena na srpski jezik (Norminton, Rudiš, MekLaverti).

Kikindska čitanja su 29. (svečano otvaranje) i 30. juna dok će beogradska publika ovogodišnje goste Festivala imati prilike da čuje 01. i 02. jula. Tradicionalno, čitanja u Kikindi biće održana u bašti Narodne biblioteke „Jovan Popović”, sa početkom u 21h, а beogradski nastup autori će imati u Muzičkom paviljonu parka Kalemegdan (u blizini spomenika Francusko-srpskog prijateljstva), koji će, takođe, početi u 21h (u slučaju kiše u UK „Parobrod”, Kapetan Mišina 6a).

 

 

 Prnjavorstock, 2011

Na Festivalu će učestvovati: Ajla Terzić (Bosna i Hercegovina), Petar Denčev (Bugarska), Erik Gotje (Kanada), Neven Ušumović (Hrvatska), Jaroslav Rudiš (Češka), Ivi Vajld (Engleska), Adam Marek (Engleska), Kalja Papadaki (Grčka), Ulrike Almut Zandih (Nemačka), Tejs de Bur (Holandija), Julija Kinga Kiralj (Mađarska), Đorđo Fontana (Italija), Žarko Kujundžiski (Makedonija), Bjarte Brejtejg (Norveška), David Mašado (Portugal), Veronika D. Nikulesku (Rumunija), Jasmina Vrbavac (Srbija, kritičar-pisac), Mića Vujičić (Srbija-domaćin festivala), Gregori Norminton (Škotska), Bernard MekLaverti (Škotska), Tomaž Kosmač (Slovenija), Šan Melangel Dafid (Vels), Holi Hauit (Vels), Rejčel Trezise (Vels), kao i gost iznenađenja (Srbija). Zemlja-specijalni gost ove godine je Vels, a pored samih autora i gostiju festivala Kikindu i Beograd će posetiti i književnica Mirjana Đurđević (Srbija), književni kritičar Vladimir Arsenić (Srbija), urednik Marko Pogačar (Hrvatska), književnik Edi Matić (Hrvatska), urednik Džim Hinks (Engleska), selektor Roland Orčik (Mađarska), selektor kao i Džejmi Kolman literarni agent iz Velike Britanije.

Nakon čitanja u Kikindi, publika će moći da uživa u neformalnom nastavku druženja sa autorima, kao i u koncertima kikindskih rok-sastava: 29. jun, bend Drvo truo, 30. jun, bend The Sons of Radica.

Od pratećih sadržaja izdvajamo sledeće:

Tribina Uloga literarnog agenta na savremenom tržištu knjiga u UK „Parobrod”, u Beogradu, 02. jula sa početkom u 12h. Učestvuju  Aleksandra Rašić, tehnička urednica „Stubova kulture”, Džejmi Kolman iz Toby Eady Associates i Jaroslav Rudiš, češki dramaturg i pisac.

30. juna u 18h, u Kikindi, u Kulturnom centru, biće održan off-program predstavljanja izdavačke kuće KORNET iz Beograda. Tom prilikom će nastupiti Pavle Ćosić, Vojislav Bešić, Jelena Spaić, Maja Gačanović.

Konferencija za novinare sa gostima festivala predviđena je za 28. jun u Međunarodnom PEN centru, Terazije 29/II sa početkom u 12 časova.